Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата европейска образователна платформа за интерактивно обучение стартира у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Има доста платформи, които възникнаха, но целева, насочена към образователния сектор, в която може да влезете и свободно да създадете някакъв учебен материал, е уникална до този момент“, коментира пред БНР Георги Палпурин от Фондация "Интерактивна България" във връзка с предстоящото представяне на първата европейска образователна платформа за интерактивно обучение.

“Защо е уникален проектът? Когато конструирахме идеята за проекта, това беше някъде 2014-а, решихме, че виртуалните технологии и 360-градусовите визуализации са чудесен елемент за обогатяване на възможностите за възприемане на знания от всеки“, заяви още той в интервю за предаването “Преди всички“.

“Ние правим инструмент за създаване на учебно съдържание, а не учебно съдържание. Има имидж банка, през годините сме направили много голяма част от България, изключително много места от България са заснети във формат 360, има достъп, всеки, който иска да ползва платформата и да прави съдържание да ползва този ресурс“.

“Усвояването на знания ще се случи по един нов интерактивен начин. Аз като човек, който има възможността да работи с деца, виждам, че основният елемент, който се губи, е желанието на децата да учат и да възприемат ученето по един по-интересен за тях начин. Мисля, че чрез платформата точно това се случва. Благодарение на възможностите за вграждане на 360-градусови визуализации, видео, звук, текст.“, поясни още Анна Лазарова, също представител на Фондация "Интерактивна България".

За момента платформата работи на четири езика, но се надяваме да продължава да се развива. Световете, в които могат да попаднат, са безбройни, каза още тя.

Интервютата може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан, който е първи според проучването на AП за заплащането на изпълнителните директори с около 162 милиона долара през 2023 г.

Колко са получили през 2023-та изпълнителните директори на водещите 500 компании в света

Изпълнителните директори на водещите 500 компании в света са получили 196 пъти повече спрямо работниците в същите компании, пише Асошиейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти.  С 13 процента са се покачил компенсациите за изпълнителните директори през миналата..

публикувано на 04.06.24 в 18:57

Градушка удари Габрово, Севлиево и околните села

Градушка удари Габрово, Севлиево и селата в района. Както в късния следобед вчера, така и днес се изля силен дъжд, придружен с гръмотевици. На места ледените късове са големи колкото череши, свидетелстват жители на севлиевски села. 

публикувано на 04.06.24 в 18:55
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо

Социалният министър очаква безработицата да спадне до 4%

През тази година се очаква нивото на безработица в България да намалее до 4 процента, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77 на сто. Това е посочил служебният социален министър Ивайло Иванов при разговора си с директора на Международната организация на труда Жилбер Хоунгбо в рамките на 112-ата сесия на Международната конференция на..

публикувано на 04.06.24 в 18:51
Брюксел, 4 юни 2024 г.

Земеделски производители протестират в Брюксел срещу политиките в околната среда и земеделието

Земеделски производители от няколко европейски страни пристигнаха с трактори в Брюксел, за да протестират срещу политиките на Европейския съюз в областта на околната среда и земеделието.  Акцията обаче не беше подкрепена от основните земеделски браншови организации в ЕС, които заявиха, че тя не отразява проблемите на техните членове...

публикувано на 04.06.24 в 18:30

Кметът на Босилеград е избран за седми пореден мандат

Владимир Захариев, който е кмет на Босилеград от 2001 година, е избран за седми породен мандат, сочат окончателните резултати от проведените през уикенда местни избори в Сърбия.  За Захариев и оглавяваната от него листа са гласували почти 93% от избирателите. Предстои свикване на общинската скупщина и полагане на клетва на избрания за нов..

публикувано на 04.06.24 в 18:23

Богомил Манчев: Регионът на въглищните централи трябва да бъде обезпечен с перспективни работни места

" Много закъсняхме с популизма си относно въглищната енергетика и не направихме достатъчно необходимо за този регион. Трябва да побързаме, за да може регионът да бъде обезпечен с перспективни работни места за тези хора, а не да им обясняваме, че трябва да копаят въглища до 2100 г. и да няма никакъв проблем. Не, има проблем, когато горим въглища..

публикувано на 04.06.24 в 18:22

Украйна иска още системи Patriot от съюзниците

Русия атакува с крилати ракети град Днипро в Централна Украйна. Местните власти твърдят, че ракетите "Искандер-К" са били прехванати, но фрагменти от тях все пак са поразили жилищен район, предават "Ройтерс" и АФП. Ранени са били осем мирни жители, сред тях едномесечно бебе. Десетки жилища са с избити прозорци и други щети. Късно вчера..

публикувано на 04.06.24 в 17:57