Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай затваря консулството си в Измир

Уйгури пред джамия в Синцзян-Уйгурски автономен регион на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай е взел решение временно да затвори генералното си консулство в Измир (Западна Турция) на фона на напрежението в отношенията между Пекин и Анкара, предаде БТА.

„Официалното откриване на генералното консулство на Китай в Измир се състоя през септември 2015 г. и оттогава то играеше важна роля в подобряването на сътрудничеството между Китай и района на Измир. Китайската страна реши от 28 февруари 2019 г. временно да затвори генералното консулство в Измир и уведоми за това Анкара“, се посочва в съобщението на китайското посолство в Анкара.

Говорителят на турското външно министерство посочи в началото на февруари, че „вече не е тайна“, че Китай е задържал над милион уйгури в лагери, които той определи като „концентрационни“. Мюсюлманското малцинство в Западен Китай е подложено на натиск и на системна асимилация, добави говорителят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция определи китайската политиката към уйгурите като “срам за човечеството“

Турция призова за затваряне на лагерите в китайската автономна провинция Синцзян, където са държани над 1 млн. души от мюслманското етническо малцинство уйгури, предадоха Би Би Си и БТА. Южната ни съседка определя случващото се там като "срам..

публикувано на 10.02.19 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синеморец

"Формулата на Тео" и "Ваклуш" на Фестивала на Мисълта в Синеморец

С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура. Това сподели ви интервю Христо Кулеков, организатор на събитието. Тази вечер е втората и ще..

публикувано на 02.07.24 в 12:02

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. От Асоциацията на концесионерите на плажове заявиха, че..

публикувано на 02.07.24 в 11:56

Жълт и оранжев код за опасно време почти в цялата страна

Жълт и оранжев код за опасно време е в сила днес в почти цялата страна. Оранжевият код е за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в Северозападна България в пет области.  В 22 области е в сила жълт код за горещо време и гръмотевични бури. Има..

публикувано на 02.07.24 в 11:51

Торите се опасяват от супермнозинство на лейбъристите след парламентарния вот

По-малко от 48 часа остават до общите избори в Обединеното кралство. Премиерът Риши Сунак предупреди гласоподавателите да не дават "супермнозинство" на лейбъристите в новия парламент, на фона на анкетите, които продължават да прогнозират убедителна..

публикувано на 02.07.24 в 11:44
Галин Цоков

Галин Цоков: В нито една област резултатите на седмокласниците на НВО нямат спад

54,6 точки от 100 възможни е средният резултат на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, а 42.9 точки - по математика. Изпитите се проведоха миналия месец. За сравнение - резултатите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:18
Орлин Гигов в съда, 2 юли 2024 г.

Съдът потвърди: Постоянен арест за Орлин Гигов, убил приятелката си

Апелативният съд в София потвърди постоянния арест на Орлин Гигов, който в края на юни преби до смърт приятелката си Силвия Киркова. Въпреки твърденията на защитата на обвиняемия, че става дума за нещастен случай, съдът откри достатъчно..

публикувано на 02.07.24 в 11:08

Д-р Мария Манчевска: Държа се възпитано и с емпатия, но понякога не помага срещу агресията

Има агресия, по-често вербална и по-рядко физическа към лекарите в Спешна помощ в София, но и хората изразяват и благодарност затова, че сме спасили техен близък и ни съчувстват за нашата натовареност. Това разказа в интервю пред БНР д-р..

публикувано на 02.07.24 в 11:07