Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери поздравиха България по случай 3 март

| обновено на 02.03.19 в 11:45
Снимка: архив

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов получиха поздравителни писма от лидери от цял свят по повод предстоящото отбелязване на Националния празник на България - 3 март.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха за получени поздравления от руския президент Владимир Путин, както и от американския Доналд Тръмп.

„Приемете сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България - Денят на Освобождението от османското иго“, заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин. „В паметта на народите ни завинаги ще остане безсмъртният подвиг на руските войници и българските опълченци, които героически се сражаваха за свободата и независимостта на България“, се казва още в писмото на руския президент. Владимир Путин изразява увереност, че общите исторически традиции на братското приятелство и взаимопомощ, културна и духовна близост, ще продължават да бъдат надеждна основа за развитието на всестранното сътрудничество между двете държави.

„От името на народа на Съединените американски щати поздравявам българския народ по повод Освобождението на България – 3 март. България е важен съюзник в НАТО и ние ценим нашето продължително сътрудничество и приятелство“, пише Доналд Тръмп.

Поздравления са изпратили и президентите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Франк-Валтер Щайнмайер, както и на Египет - Абдел Фатах ал Сиси.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман също изпрати днес поздравление за националния празник до президента Румен Радев, съобщи официалната информационна агенция в Рияд.

Премиерът Борисов получи поздравително писмо от руския си колега Дмитрий Медведев по повод националния празник на страната ни 3 март, съобщиха от правителствената пресслужба.

Дмитрий Медведев изразява увереност, че активната работа на правителствата на Русия и България ще създаде благоприятни условия за напредъка по проекти в областта на енергетиката, инфраструктурата, промишлеността, науката и културата.

Борисов получи поздравително писмо и от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В писмото турският президент Ердоган изразява увереност, че достиженията и сътрудничеството във всяка една област между България и Турция, постигнати по време на настоящото правителство на премиера Борисов, ще продължат да се развиват на основата на взаимен интерес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Майк Помпейо

САЩ: 3 март бележи създаването на независима и модерна България

От името на правителството на Съединените щати поздравявам българския народ с националния му празник 3 март. Това казва държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в изявление, публикувано на сайта на ведомството му. „3 март бележи създаването на..

публикувано на 01.03.19 в 17:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции", е темата на международна конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията ва марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди..

публикувано на 25.06.24 в 08:08

Жителите на Бързия и Берковица на протест срещу тировете

Жителите на село Бързия и Берковица излизат на протест тази вечер срещу преминаването на тирове през прохода „Петрохан“. Тежкотоварният трафик от Монтана за София, от вчера, е пренасочен през прохода „Петрохан“. Това се наложи заради ремонтните..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Пътят за Стара Загора и Харманли вече е отворен

Пътят през село Изворово за Стара Загора, Тополовград и Харманли вече е отворен. Движението беше преустановено вчера, заради задимяване от пожар, разгърнал се на 10 хиляди декара площ. Остава частичното бедствено положение в Харманли и..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите..

публикувано на 25.06.24 в 07:59

Национално ученическо състезание за справяне в кризисни ситуации

Ученици от шести и седми клас от цялата страна представят днес във Велико Търново знанията и уменията си за справяне в различни кризисни ситуации за защита при бедствия и аварии. За откриването на 20-ото национално ученическо състезание е поканен..

публикувано на 25.06.24 в 07:32