Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Грозданов: Енергийната тема е сред централните във визитата на руския премиер

Пламен Грозданов
Снимка: БГНЕС

Пламен Грозданов, бивш посланик в Русия, и Георги Минчев, председател на Управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата, коментираха пред БНР какво да очакваме от двудневната визита на руския премиер Дмитрий Медведев. Като цяло информацията за темите, които ще обсъждат българският премиер Бойко Борисов и Медведев, е оскъдна, освен че ще говорят за икономика, енергетика и туризъм.

На въпрос в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ как бихте определили българо-руските отношения към днешна дата, които преминаха през един „ледников период“, последван от размразяване, Пламен Грозданов отговори така: „Имаше един период от близо шест години, когато политическите отношения бяха на много ниско ниво и нямаше обмен на делегации на високо ниво и на министри. Не се провеждаха заседания на смесената комисия на България и Русия за икономическо и научно-техническо сътрудничество“.

„Слава богу, този ледников период вече мина. С посещенията на президента и на министър-председателя миналата година (в Москва – б.р.) бе дадено ново начало на двустранните отношения, на контактите по парламентарна линия“, припомни Грозданов и уточни, че в първата половина от годината у нас се очаква посещение на председателя на руския парламент: „Това са добри знаци“.

На свой ред Георги Минчев подкрепи думите на Грозданов и отбелязва, че „не може да се развиват добре икономически отношения между две държави, ако няма добър и позитивен формат на политическите отношения“.

„Бизнесът приветства възстановяването на политическия диалог и се надяваме това затопляне и тази нормализация на отношенията да се отразят час по-скоро и забележимо в бизнес отношенията“, изтъкна председателят на УС на Българо-руската търговско-промишлена палата.

„Най-вероятно енергийната тема ще бъде централна“, смята Грозданов, имайки предвид проекта за газопровод „Турски поток“, който може да мине през България.

„България трябва да защити проектите в газопреносната си система - „Турски поток“ и газовия хъб“, отбеляза още бившият посланик в Русия. Той посочи, че засега София е подходила правилно към тези инициативи. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пред храм “Св. Александър Невски” се проведе церемония по посрещане на Дмитрий Медведев.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение у нас

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна в България. Церемонията по официалното му посрещане е пред храм-паметника "Свети Александър Невски" в София. Тя започна със звуците на гвардейския духов оркестър. Беше приет официално строят от двете..

обновено на 04.03.19 в 15:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11