Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветко и Маринела Арабаджиеви са отказали доброволна екстрадиция в България

Снимка: БГНЕС

Ветко и Маринела Арабаджиеви са отказали доброволно да бъдат екстрадирани в България. Седмица след ареста им в курортно градче край Барселона двамата са били изправени преди Националния съд в Мадрид, който трябва да реши – да уважи ли европейската им заповед за арест, издадена за тях от българската прокуратурата. Съдът е постановил до края на екстрадиционната процедура те да останат под стража, за което България е била уведомена от Евроджъст, каза за „Хоризонт“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

След отказа от доброволна екстрадиция предстои съдът да се произнесе на две инстанции дали те да бъдат върнати у нас. 

Очаква се до дни пред съда да бъде изправен и Георги Семерджиев, в дома на когото бяха намерени Ветко и Маринела Арабаджиеви. За него също беше издадена европейска заповед за арест по обвинение, че умишлено е укривал издирвани лица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прокуратурата потвърди официално за ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

Прокуратурата потвърди официално за ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания. Това е станало тази сутрин в 8,45 ч. в дома на българина Георги Семерджиев в Кабрера де Мар край Барселона.  Къщата се намира в градчето Кабрера де Мар, на..

обновено на 07.03.19 в 18:11

Задържан е Георги Семерджиев, в дома на когото се укриваха Ветко и Маринела Арабаджиеви

Испанските власти задържаха и Георги Семерджиев, в чието жилище в курортно селище край Барселона бяха намерени укриващите се повече от половин година Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това е станало по искане на българската прокуратурата по обвинение в..

обновено на 12.03.19 в 19:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме..

публикувано на 01.07.24 в 10:06
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива -..

публикувано на 01.07.24 в 09:58

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. срещу градушки вместо да плаща по 30 млн. обезщетения

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година или по следващата, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия, какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30..

публикувано на 01.07.24 в 09:51

Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко..

публикувано на 01.07.24 в 09:39
Георги Проданов

Георги Проданов за кабинета "Желязков": Не знаем дали е ситуация, която ДПС ще подкрепи

"Росен Желязков е човекът, който в момента се ползва с най-висок обществен имидж сред хората от ГЕРБ. Доколко обаче от него зависи постройката на този кабинет? Всички знаем, че отзад стои Борисов". Това обясни пред БНР политологът Георги Проданов,..

публикувано на 01.07.24 в 09:35
Кирил Петков

Кирил Петков: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС, за което си мечтае Пеевски

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Първият мандат:..

публикувано на 01.07.24 в 09:25

Газопреносният оператор ICGB ще проведе годишни търгове за капацитет на интерконектора с Гърция

Независимият газопреносен оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB) ще проведе днес годишни търгове за капацитет на газовата връзка между Гърция и България. Ще се предлагат количества за пет последователни газови години, а капацитетът варира за различните..

публикувано на 01.07.24 в 09:16