Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия действал сам, смята полицията

Премиерът Джасинда Ардърн обяви, че ще търси отговорност от социалните мрежи за излъчените на живо атаки

2
Новозеландският премиер Джасинда Ардърн обеща затягане на законите за оръжията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Нова Зеландия смята, че 28-годишният австралиец, заподозрян за двете атаки срещу джамии в Крайстчърч, е действал сам, предаде Би Би Си.

Засега се смята, че другите три лица, арестувани след стрелбата не са замесени, добави шефът на полицията Майк Буш. Но посочи, че това все още се проучва.

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите на нападението срещу двете джамии в Крайстчърч е достигнал 50 след като полицията откри тяло в една от джамиите - обект на атаката. Заподозреният извършител Брентън Тарант бе изправен вчера пред съд по обвинение в убийства и остава в арест до следващото изслушване, насрочено за 5 април.

Жертвите на нападението срещу джамии в Крайстчърч са на възраст от 3 до 77 години, показва неокончателен списък на загиналите, изготвен от семействата. Засега властите не са разкрили самоличността на загиналите, но списъкът включва 48 имена.

В болници остават 34 от общо 50-те ранени при атаките.

Мерките за сигурност около джамиите в Нова Зеландия след атаките от петък остават засилени.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е получила на електронната си поща „манифеста" на терориста Брентън Тарант 9 минути преди атаката му в Крайстчърч.

Пред журналисти Ардърн уточни, че е била сред близо 30-те получатели на имейла на 28-годишния австралиец, в който обаче „не е имало включена локация, нито специфични подробности“. По думите ѝ, документът е бил препратен на разузнавателните служби 2 минути след като е бил получен.

Ардърн повтори обещанието си, че законите за притежание на оръжие ще бъдат променени. Правителството ще обсъди новата политика утре, добави тя.

Нова Зеландия налага по-малко ограничения над притежанието на пушки от други страни. По-строг контрол се осъществява над притежанието на пистолети.

Терористът Тарант е имал лиценз за огнестрелно оръжие и е притежавал пет оръжия. Той не е имал криминално досие и не е бил наблюдаван от службите за сигурност в Нова Зеландия или Австралия.

Премиерът Ардърн обяви още, че ще потърси отговорност от социалните мрежи за излъчването на въпросните атаки на живо в платформите им, както и за последвалото му разпространение. Видеото, в което се вижда как нападателят стреля по жертвите си, беше пуснато в интернет от самия него.

Служителите на Фейсбук са премахнали за едно денонощие над 1,5 милиона записи на атентата в Крайстчърч. 80 на сто от тях са били премахнати още по време на ъплоадването, добави говорителка на компанията, цитирана от ТАСС.

Акаунтите на извършителя на нападението във Фейсбук и Инстаграм са блокирани, а служителите на компанията премахват и съобщенията на лицата, които изразяват подкрепа за действията му, подчерта говорителката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Ивайло Иванов

Нападателят от Нова Зеландия е нощувал два пъти в София

Извършителят на вчерашните атентати в Нова Зеландия Брентън Тарант е нощувал два пъти в София по време на престоя си у нас, научи "Хоризонт". Австралиецът е нощувал в столицата в деня на пристиганет си у нас, както и вечерта, преди да отпътува...

обновено на 16.03.19 в 14:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ,..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица,..

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в..

публикувано на 19.05.24 в 13:07