Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писмо намеква за мотивите на стрелеца в Утрехт

3
Роденият в Турция Гьокмен Танъш (37 г.), който бе задържан за стрелбата в трамвай в Утрехт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писмо, намерено в автомобила на нападателя от Утрехт, засилва версията на разследващите, че при вчерашната стрелба все пак става дума за тероризъм. Въпреки това полицията не изключва личен мотив.

Все още не е ясно какво пише в писмото, намерено в откраднат автомобил, с който вчера предполагаемият извършител се опита да избяга.

Роденият в Турция 37-годишен Гьокмен Танъш бе задържан снощи в Утрехт. Полицията съобщи, че няма доказателства за връзка между него и жертвите. Повече подробности около продължилия през цялата нощ разпит не се съобщават. Продължават разпитите и на още двама арестувани във връзка със стрелбата.

Трима души загинаха вчера - 19-годишно момиче и двама мъже на 28 и 49 години. Други петима са ранени, някои от тях тежко. На площад „24 октомври“, мястото на стрелбата, днес цял ден се стичат хора с цветя и свещи.

„Първата ми реакция беше страх, че насилието поражда повече насилие, че омразата ще победи. Но сега вече преобладава вярата ми в хората около мен, в нашия народ“, споделя Феликс Денис, жител на Утрехт.

Цветя поднесе и кметът на града Ян ван Занен. „Вчерашният ден беше трагичен, черен ден за цялата страна, но особено за Утрехт в сърцето на Холандия“, каза той.

„Осъждаме нападението и изразяваме солидарността си с холандския народ и правителство“, написа турското външно министерство, след като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че службите в Турция са започнали свое разследване на случая.

Крайнодесният популист Геерт Вилдерс използва случая за вътрешнополитическа разправа с правителството, като призова правосъдния министър Фердинанд Граперхаус да подаде оставка. Причината - заподозреният извършител е бил многократно арестуван и разследван за опит за убийство и изнасилване, както и за връзки с терористичната организация „Ислямска държава“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

След задържането на главния заподозрян Гьокмен Танъш за стрелбата нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт беше понижено от пета на четвърта степен.

Спуснати наполовина знамена в Холандия за жертвите в Утрехт

В Холандия знамената във всички държавни институции днес ще бъдат спуснати наполовина в памет на жертвите на вчерашното нападение в трамвай в град Утрехт, при което загинаха трима души, а петима бяха ранени. Разследването на случая продължава,..

обновено на 19.03.19 в 12:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Продължават сраженията в Газа въпреки разпореждането на Международния съд на ООН

Продължават израелските атаки в Ивицата Газа, включително в граничния град Рафах, въпреки разпореждането на Международния съд на ООН, изискващо Израел незабавно да прекрати офанзивата си.  Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати..

публикувано на 25.05.24 в 15:28

Столтенберг призова страните, дали оръжие на Украйна, да ѝ позволят да го ползва по цели в Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните, които са предоставили на Украйна оръжие, да ѝ позволят да го използва, за да атакува цели на руска територия.  В интервю за Economist Столтенберг заяви, че сега, когато се водят..

публикувано на 25.05.24 в 15:06

Боледуват боровите дървета на площ от 250 декара в парк "Хисарлъка"

Борът на около 250 декара по парк "Хисарлъка" над Кюстендил боледува и съхне. Това е установила експертна група от Общината. Десетки дървета са с кафяв цвят, а вече има и изсъхнали. До дни ще се реши кои да бъдат отрязани. Засегнатите дървета се..

публикувано на 25.05.24 в 14:48
Румен Радев

Радев: България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария

България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, заяви президентът Румен Радев след разговор с унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща. Енергийната свързаност със съседите и изграждането на газовите връзки с..

публикувано на 25.05.24 в 14:40

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути. Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са..

публикувано на 25.05.24 в 14:03
Киър Стармър

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да гласуват

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да имат право на глас в общи избори още през първата си година на управление, ако спечелят изборите на 4 юли, заяви техният лидер Киър Стармър в началото на предизборната си..

публикувано на 25.05.24 в 13:33

СЗО: Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот

Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот, а в много държави броят на младите хора, които използват електронни цигари, надвишава броя на възрастните пушачи. Това се посочва в доклад на СЗО и глобалната..

публикувано на 25.05.24 в 13:23