Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското малцинство в Сърбия е поискало 30% българско съдържание в учебните програми

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Българското малцинство в Сърбия е поискало 30 процента българско съдържание в учебните програми по география, история, музика и изобразително изкуство. Това стана ясно, след като омбудсманът Мая Манолова и сръбският ѝ колега Зоран Пашалич изслушваха граждани с обща приемна в Цариброд, Сърбия. 

Манолова се е ангажирала да съдейства за среща с екипа на сръбското министерство на образованието в София, така че този въпрос да намери решение с помощта на българското просветно ведомство. 

Пред Манолова и Пашалич българите са се оплакали от начисляване на суми за комунални услуги и добавките към тях, събирани от частни съдебни изпълнители или от съдилища. Поставили са и въпроси за неизплатени обезщетения от предприятия, които са приватизирани и впоследствие фалирали. Засегнали са още темите за бедността и липсата на препитание. 

Сънародниците ни са поставили като проблем и излъчването на БНТ, както и възможността да се вписват в гражданските регистри и с българските си фамилии. По този проблем Манолова е разговаряла с кмета на Цариброд, Владица Димитров, който я е информирал, че вече е започната процедура за оформяне на документите в съответствие с желанията на българската общност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един загинал и четирима ранени след руски въздушен удар в северната украинска област Суми

При руски въздушен удар днес е загинал един човек, а най-малко четирима са били ранени в северната област Суми, съобщиха от военната администрация в Украйна, цитирани от Ройтерс. Ударът е бил нанесен в град Шостка, на около 45 км от границата с Русия, съобщиха от военната администрация в Украйна в Telegram. Повече подробности не се съобщават.

публикувано на 14.06.24 в 19:07

Над 4 млн. лева са материалните щети от градушката във великотърновските села

Повече от 4 милиона лева са материалните щети във великотърновските села, които нанесе градушката от сряда вечерта. Огледите и оценките на общинските комисии и държавната дирекция "Социално подпомагане" по засегнатите имоти продължават. Остава бедственото положение в Лясковец и село Драгижево. Много дарители се отзовават и изпращат камиони с..

публикувано на 14.06.24 в 18:55

Пълен одит на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министърът Георги Тахов

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министърът на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в..

публикувано на 14.06.24 в 18:36

Андрей Слабаков: "Възраждане" практически няма да могат да участват в работата на ЕП

"Възраждане" практически няма да могат да участват в работата на Европарламента . Това каза в предаването "РадиоТочка" режисьорът Андрей Слабаков, евродепутат от ВМРО в приключващия на 15-и юли работа Европейски парламент.  "Притеснявам се от това, че България има 17 евродепутати, но всъщност ще са 14, защото трима души практически няма да могат..

публикувано на 14.06.24 в 18:36
Володимир Зеленски

Зеленски: Предложението на Путин е ултиматум, на който не може да се вярва

Предложението за прекратяване на огъня, направено от руския президент Владимир Путин, е ултиматум, на който не може да се вярва, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. По-рано в петък Путин заяви в своя реч, Русия ще сложи край на войната в Украйна, ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да..

публикувано на 14.06.24 в 18:01

Петър Волгин: Политическата некоректност е състояние на духа, не на джоба

" Политическата некоректност е състояние на духа, не е състояние на джоба ". Това каза пред БНР избраният за евродепутат от "Възраждане" Петър Волгин, бивш водещ на "Политически НЕкоректно" и "12+3" по "Хоризонт". "Можеш да бъдеш свободен, можеш да предизвикваш статуквото, без да има значение дали си много беден, или си много богат. Това зависи от..

публикувано на 14.06.24 в 17:38

НАТО договори план за координиране на помощта за Украйна в сферата на сигурността и обучението

Съюзниците се споразумяха за план за начина, по който НАТО ще оглавява координирането на помощта за Украйна в сферата на сигурността и обучението - това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след заседанието на министрите на отбраната. Това ще става в командване на Пакта, което ще се намира в американски обект в германския..

публикувано на 14.06.24 в 17:22