Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 март е Международен ден на хората със Синдром на Даун

Деца от бургаска детска градина играят пиеса за доброто и приемането на различните

Пиесата е по книжката "За драконите и хората" на Феодора Иванова, чието трето дете е носител на синдрома

Децата на семейство Ламбови, което създаде фондация "Живот със Синдром на Даун" и постигна пренаписването на учебниците по биология за 10-ти клас за следващата учебна година.
Снимка: БГНЕС

В детска градина „Слънце“ в Бургас днес ще изпълнят пиесата "За драконите и хората", посветена на децата със Синдром на Даун. Тя ще бъде изиграна от шестгодишни малчугани от група „Моряче“. Поводът е днешният Международния ден на хората със Синдрома на Даун.

Пиесата е по книжката "За драконите и хората", която разказва за приемането на различните, съобщи авторът ѝ Феодора Иванова, майка на дете със Синдром на Даун. В подкрепа на идеята да се разкаже повече за тези деца педагози от „Слънце“ решават да представят тази история за доброто като пиеса. „Радвам се, че тя попадна в ръцете на хора, които са решили да направят нещо още по-хубаво от нея и да я направят наистина жива“, коментира Феодора Иванова.

„Живяло някога едно щастливо семейство дракони – мама Дракон, татко Дракон и двете им малки дракончета. Всичко в живота им било зелено и спокойно. Нещата се променили когато в семейството се появило още едно драконче, което не изглеждало като тях, а било на райета“ - така започва историята. 

Според директора на детската градина Зафирка Иванова, това е урок за доброто. „Историята иска да ни покаже, че хората със Синдром на Даун или пък с други различия не са болни. Те не са и заразни, а носят една специфика и особеност, която ние виждаме като различни“.

„Това е една домашна история, една приказка, която се случи съвсем естествено. /.../ Добро или лошо, всичко е въпрос на гледна точка. Аз имах шанса да получа различните гледни точки в моя живот. Една огромна провокация, която дойде с раждането на моето трето дете, което се оказа със синдром на Даун, за моя огромна изненада и за изненада на всички лекари, които следиха неговото развитие. Изненадите се случват в живота и ние никога не сме готови да ги посрещнем. Въпросът е да се окопитим бързо и да намерим погледа към случващото се, което ще ни позволи да изживеем живота си щастливо и смислено", сподели Феодора Иванова пред БНР.

Пиесата е написана по повод училищен проект на едно от другите деца на Феодора, в който то е трябвало да разкаже за своето семейство. 

"Това беше период, в който много сериозно се замислих за начина, по който двете ми по-големи момчета ще започнат да гледат на състоянието на своето братче. То започна да расте, но стана ясно за всички, че не е като другите. Усетих малко притеснение у тях и за да ги накарам да се почувстват достатъчно свободни, да нямат притеснения за състоянието на братчето си и да могат да го обичат абсолютно пълноценно, без да се притесняват от реакциите на другите хора, а напротив - даже да ги приобщят към тази своя любов." 

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана

На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана. 15 часа след приключването на изборния ден в неделя от ЦИК обявиха крайните резултати от вота 2 в 1 в 12 МИР - Монтана.  ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в област Монтана. За изборите за национален парламент коалицията събра 31,38 % от гласовете. На второ място..

публикувано на 11.06.24 в 08:13
Доставка на хуманитарни помощи за Ивицата Газа, 15 март 2024 г.

Йордания е домакин на хуманитарна конференция за Газа

Действието на морския коридор от Кипър за Газа за доставка на хуманитарна помощ и нейното увеличаване е сред темите, които ще бъдат обсъдени на провеждащата се днес в Йордания международна среща на върха. В работата ѝ участва президентът на Кипър Никос Христодулидис. Конференцията, озаглавена "Призив за действие: Спешна хуманитарна реакция за..

публикувано на 11.06.24 в 08:08
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: За да рестартира нормалността, българинът може да си намери гръмоотвод

"Следващия път българинът може наказателно и ексцентрично да си намери някой гръмоотвод , който да пусне късо напрежение в цялата система. И то не защото е глупав, полудял, а просто, за да рестартира нормалността и да стресне взаимоотношенията в системата." Гръмоотвод винаги има . Това е нормален оздравителен демократичен процес, добави..

публикувано на 11.06.24 в 08:05

КЕВР обсъжда цените на тока и парното от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда цените на тока и парното от 1 юли. Преди седмица от регулатора съобщиха предложенията за поскъпване със средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. Според прогнозата в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, най-голямото увеличение..

публикувано на 11.06.24 в 08:04
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Конференция за следвоенното възстановяване на Украйна в Берлин

Премиерът Димитър Главчев ще присъства на официалното откриване на конференцията в Берлин, посветена на възстановяването на Украйна. Във форума участват и германският канцлер Олаф Щолц, украинският президент Володимир Зеленски, както и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който вече..

публикувано на 11.06.24 в 08:01
Мая Санду

Затягат наказанията за държавна измяна в Молдова

Президентът на Молдова Мая Санду подписа промени в Наказателния кодекс на страната, които разширяват разпоредбите, свързани с държавна измяна. Промените бяха одобрени миналата седмица от парламента, където партията на Санду има мнозинство, с мотива за борба с организираните престъпни групи. Противниците на измененията обаче смятат, че те..

публикувано на 11.06.24 в 07:42
Румен Радев

Радев и още 8 ръководители на държави членки на НАТО на среща в Рига

Държавни ръководители на девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа се събират в Рига, за да обсъдят напредъка по засилване на отбраната на Източния фланг на Алианса и ситуацията в Украйна като част от подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на..

публикувано на 11.06.24 в 07:41