Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и Цветан Цветанов в задочен спор за апартаменти

От Брюксел премиерът Бойко Борисов защити заместника си

2
Снимка: БГНЕС

Случаят с апартаментите далеч надхвърля параметрите на една имотна сделка и пряко рефлектира  върху доверието на политическата класа и върху държавността, каза в Кюстендил президентът Румен Радев, попитан за новите придобивки на някои от управляващите:

"Преди два месеца, на своя годишен отчет, призовах Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат в старателно отбягвания периметър на властта. Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на праведливост и на възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона, защото няма как тази Антикорупционна комисия, която е назначена и контролирана от господин Цветанов, да разследва Цветанов по беззъбия закон, наложен от самия г-н Цветанов. Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем. Затова – поредното, според мен гарантирано, оневиняване на господин Цветанов, ще се размине с моралната присъда на обществото! Това е големият проблем, който ни очаква".

Президентът, който е гост на празника "Кюстендилска пролет",  коментира и състава на ЦИК, както и други актуални проблеми за страната:

"Поканил съм на среща утре ръководството на ЦИК, за да обсъдим тяхната готовност и всички необходими мерки, така че да имаме едни спокойни, честни и прозрачни избори".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти в парламента, че изказването на държавния глава Румен Радев за неговия апартамент е новата предизборна опорна точка на социалистите.

"Не, не е на преференциални цени! Аз не знам какви са цените, на които продават „Артекс“ на всички техни клиенти. Винаги тези периоди, когато са били атаките по мен, съвпадат с някакъв предизборен период. През 2013 г., когато бяха направени всички тези допълнителни проверки, които приключиха в период, в който БСП управляваше, тогава нищо не излезе!".

В същото време строителната фирма „Артекс“ настоя да не бъде въвличана в предизборна реторика, тъй като „авторитетът ни е само на архитектурно-строителния, а не на политическия терен“.

След информацията, че и заместник-министърът на спорта Ваня Колева също е закупила имот в сградата в кв. „Изток“. Цветанов представи подробности за семейните възможности на Колева.

„Доколкото знам, нейният съпруг е осми на Световното по колоездене преди 20 - 30 години. Имат един хубав, сериозен бизнес от 30 години, даже мисля, че и повече! Защо да не може да си позволи да си купи апартамент?! Защо да се притеснява човек, когато е направил всичко прозрачно, легално и, доколкото знам, дори това, което тя е подписала като декларация преди една година, тя си е упоменала всичко това“.

Премиерът Бойко Борисов защити Цветанов в изказване в Европейския парламент, където днес откри изложбено пространство на името на Атанас Буров.

„Да ви кажат, когато управляваше БСП, защото тя не се е отказала от името си и историята си, какво значи страх, истински страх. Какво значи да дойдат да ти вземат къщата и всичко, което имаш и да те изгонят, безпардонно и без съд. Или по-точно с народен съд“, отбеляза Борисов и попита реторично кога забравихме всичко това.

„Колко семейства, интелигенцията, цветът на България. Сочат го с пръст, че бил буржоа (Буров - б.р.), а те какви са били червената буржоазия. Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на „Позитано“, на „Оборище“, в най-скъпите и хубави квартали – „Лозенец“, „Изток“?, посочи още премиерът. 

Борисов заяви, че ще изчака органите да направят заключенията си за апартамента на  Цветанов преди да вземе решение как да постъпи. Пред журналисти в Брюксел преди началото на Европейския съвет премиерът заяви, че моментът, в който се разгаря скандалът с апартамента, не е случаен.

„Всичко е много добре планирано. Аз внимателно слушах секретаря на президента, който заяви, че ГЕРБ били за Грипен-и, а те били за Ф-16, но тръгнали да купуват Грипен, защото ГЕРБ така искали. Така звучеше горе-долу изказването. И още тогава се замислих, че правят рязък завой в посока Ф-16 и търсят някакво обяснение“, подчерта Борисов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Диагностичен център за гръбначни изкривявания, Видин

Поне 50 деца годишно се нуждаят от оперативно лечение на сколиоза

При поне 50 деца годишно се налага оперативно лечение на сколиоза, а поне при няколкостотин се установява сериозно гръбначно изкривяване всяка година.  Това каза ортопедът д-р Станислав Балев по време на провеждащата се в София детска конференция "Аз и сколиозата".  Д-р Балев посочи, че за лекарите е проблем липсата на яснота какво предизвиква..

публикувано на 22.06.24 в 13:24

Пожар пламна в складове до бившия хлебозавод в Русе

Пожар гори в складове до бившия хлебозавод в Русе. По информация на БНТ са нанесени щети за хиляди левове. Няма пострадали хора. БТА уточнява, че пламъците са локализирани, а в опожарената сграда в момента се складира суровина за производство на пелети. Срутили са се части от покрива ѝ. Изяснява се каква е причината за пожара. Проверява..

публикувано на 22.06.24 в 12:54
Пожарникар се бори с огнената стихия в Гърция.

Пореден ден с висок риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция, предупреждават властите. Температурите отново се покачват до 40 градуса. Овладян е частично огненият фронт в Пелопонес.  Значително е променена обстановката в област Илия, обхваната от мощен пожар вчера, съобщиха огнеборците.  С помощта на самолети и хеликоптери са загасени активните огнища,..

публикувано на 22.06.24 в 12:54

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Трансът на разума ражда чудовища

"Нека всички колеги да излязат от транса, в който са! Да разберат, че рушиме държавата. Да бъдем отговорни към хората!" - Делян Пеевски. Трансът, това е полубезсъзнателно състояние в пространството между съня и действителността.   Съществуват такива явления като наркотичен транс или пророчески транс, което е долу-горе едно и също. Някакви..

публикувано на 22.06.24 в 12:40

Китай заплаши Европейския съюз с търговска война

Ако следите мачовете от Европейското първенство по футбол, със сигурност Ви е направило впечатление, че сред основните спонсори са много китайски компании. Например производител на електромобили.  "Сигурни сме, че до 2030 година ще оглавим европейския пазар по продажби", убеден е шефът на компанията за Европа. Създадена едва през 2003 година,..

публикувано на 22.06.24 в 12:17

Пешеходка загина при катастрофа във Велико Търново

Възрастна пешеходка е загинала при катастрофа във Велико Търново. Произшествието е станало в района на гробищния парк. Инцидентът е станал в района на завой до гробищата в града. Лек автомобил, идващ от село Беляковец, е блъснал жената, която е била по средата на пътното платно.  "Тя е загинала на място. След удара автомобилът се е..

публикувано на 22.06.24 в 12:13

Роб Уотсън: Сривът на торите ще е политическо земетресение и загуба от исторически мащаб

В Обединеното кралство управляващата Консервативна партия преживява тежки дни вече по-малко от две седмици преди парламентарните избори на 4 юли. Всички социологически проучвания напоследък предвещават пълен крах на торите и най-лошото им представяне, откакто съществуват като партия. Освен това прогнозите са, че поне половината от министрите в..

публикувано на 22.06.24 в 11:25