Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Време е да признаем Голанските възвишения за израелски

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 52 години е време САЩ изцяло да признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения, които са от ключова стратегическа важност за сигурността на Държавата Израел и регионалната стабилност! Това написа днес в Туитър американският президент Доналд Тръмп. Другата седмица той ще приеме в Белия дом израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

По-голямата част от спорната територия се контролира от Израел, като Сирия също я смята за своя. До Шестдневната война от 1967 г. Голанските възвишения са били сирийски, а след нея Израел поема контрола над тях.

През 1981 г. израелският Кнесет приема закон, в който едностранно обявява суверенитет над територията. Съветът за сигурност на ООН не признава това решение с резолюция от същата година. 

Минути след изявлението на Тръмп Нетаняху му благодари. „В момент, в който Иран се стреми да използва Сирия като платформа за унищожаването на Израел, президентът Тръмп смело признава израелския суверенитет над Голанските възвишения“, посочи още израелският премиер в Туитър. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху

Тръмп приема Нетаняху в Белия дом на 25 март

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме своя близък съюзник – израелския премиер Бенямин Нетаняху, в Белия дом следващата седмица, съобщи днес говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от АФП. Работна среща на двамата лидери е насрочена..

публикувано на 20.03.19 в 18:03
Майк Помпейо

Майк Помпейо дава рамо на Нетаняху преди парламентарните избори

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо започна днес близкоизточна обиколка, която ще включи преговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху преди парламентарните избори в Израел. Регионалната визита на Помпейо започна днес с Кувейт, като тя ще..

публикувано на 20.03.19 в 11:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чартърен полет за евакуация на британски граждани от Ливан в неделя

Правителството на Обединеното кралство е наело още един чартърен полет за евакуация на британски граждани в Ливан, който трябва да се осъществи в неделя.  Съобщението бе направено от Министерството на външните работи, след като Даунинг стрийт и..

публикувано на 05.10.24 в 07:37
Генерално консулство Истанбул

Очаква се 25 българи да се прибират от Ливан до края на деня

Продължава евакуацията от Ливан и на последните наши сънародници, заявили желание за това.  Очаква се общо 25 българи да се прибират до края на днешния ден, но този път не с правителствения Еърбъс, обяви след заседанието на КСНС вчера служебният премиер..

публикувано на 05.10.24 в 07:33
Флагът на

При израелски удар в Бейрут е бил убит братовчед на досегашния лидер на "Хизбула"

Телевизия Ал-Арабия съобщи, че при израелски удар в Бейрут е бил убит Хашем Сафиедин - братовчед на досегашния лидер на ливанското шиитско движение Хизбула, Хасан Насрала, който е смятан за негов наследник начело на групировката. Това е станало по..

публикувано на 05.10.24 в 07:30

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап...

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск..

публикувано на 04.10.24 в 21:13