Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна гора платила 11 700 евро за промяна на пола на свой гражданин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Черногорският Фонд за здравно осигуряване `(ФЗО) е одобрил миналата година на член на ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални) да промени пола си на разноски на държавата, съобщава черногорският в. "Дневне новине", цитиран от БТА.

Операцията е извършена в клиника в Белград, а разноските за нея са стрували на Фонда 11 700 евро, съобщи ФЗО.

Това е втори случай на промяна на пола, платена от ФЗО. През 2015 г. за пръв път е било одобрено направление за такава операция, която тогава е струвала на здравната система 10 500 евро.

Вестникът посочва, че изменения и допълнения на закона за здравно осигуряване, които са представени за публично обсъждане до петък, предвиждат разходите за промяна на пола в бъдеще да бъдат изцяло поемани от ФЗО, който досега е плащал 80 процента от разноските.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) дадоха брифинг в МС -  13 май 2024 г.

Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди на специален брифинг служебният премиер

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг тази вечер. Той призова пенсионерите да са спокойни: "Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване...

публикувано на 13.05.24 в 19:02
Петко Николов

Министърът на икономиката направи промени в Съвета на директорите на ДКК

Министърът на икономиката Петко Николов смени трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Станимир Цветков, Катерина Петрова и Марияна Игнатова заменят Елена Болтаджиева, Теодора Стоянова и Десислава Чалъмова, като последната е подала заявление за напускане, съобщават от пресцентъра на министерството...

публикувано на 13.05.24 в 18:53

Русия е обстрелвала над 30 населени места в Харковска област на Украйна

Русия е обстрелвала днес с артилерия и миномети и по въздух над 30 населени места в украинската североизточна област Харков, написа областният управител Олег Синегубов в социалните мрежи. В петък руските сили предприеха изненадваща сухопътна офанзива в района.  Украинската армия призна, че Русия е постигнала "тактически успех" при..

публикувано на 13.05.24 в 18:47
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис (вляво) позират за снимка по време на срещата си в президентския дворец в Анкара, 13 май 2024 г.

Ердоган заяви, че няма нерешими проблеми между Турция и Гърция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че няма нерешими проблеми между страната му и Гърция, предаде Ройтерс. Мицотакис обсъжда с Ердоган мигрантския наплив и сближаването на двете страни По думите на държавния глава на югоизточната ни съседка една стъпка напред към намирането на решение за разделения остров Кипър би засилило регионалния..

публикувано на 13.05.24 в 18:38
Премиерът Бенямин Нетаняху говори на церемония, отбелязваща Деня на паметта за загиналите войници на Израел и жертвите на атаки във военното гробище на планината Херцел, Йерусалим, 13 май 2024 г.

Нетаняху: Победата ще гарантира съществуването ни, войната за независимост още не е свършила

За интензивни сражения се съобщава днес и в южната, и в северната част на ивицата Газа между израелската армия и палестинската групировка "Хамас". Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа В Рафах - на южната граница на тази територия, престрелките се водят само в източната част. Не спират обаче и бомбардировките..

публикувано на 13.05.24 в 18:21

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Двама граждани на САЩ и един руснак са сред задържаните в Грузия по време на протестите срещу т. нар. руски законопроект, който предизвика многохилядни протести в страната през последните седмици.  Над 150 демонстранти са арестувани в Армения по време на протести срещу решението на правителството да отстъпи територии на съседен Азербайджан...

публикувано на 13.05.24 в 18:19
Сергей Шойгу и Владимир Путин

Президентът на Русия предприе сериозни промени по върховете на силовите структури

Президентът на Русия Владимир Путин предприе сериозни промени по върховете на силовите структури, предава "Ройтерс". След 12 години на поста Сергей Шойгу вече няма да е министър на отбраната. На негово място президентът Владимир Путин предлага на парламента да утвърди икономиста Андрей Белоусов, който от 2020 г. беше първи вицепремиер...

публикувано на 13.05.24 в 18:15