Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Има риск от миграционна вълна от Турция

Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви днес в Поморие, че има потенциален риск от миграционна вълна от Турция и затова българските политици трябва да са умерени в изказванията спрямо съседката ни. Думите на външния министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила при приемането на Закона за вероизповеданията, са провокирани от предстоящите утре избори в Турция, смята той

Категорично мога да заявява, че няма намеса в Закона за вероизповеданията, чийто поправки вече са приети, каза Цветан Цветанов:

„Ние като съседи с Турция трябва да запазим добрите отношения, защото знаете, че в момента около 3 милиона и половина са бежанците, които са на територията на турско-сирийската граница. Имаме потенциален риск за увеличаване на миграционна вълна и точно затова трябва да бъдем доста премерени, доста умерени в изказванията си, защото за нас е важно да имаме сигурност, да имаме външна граница, която да не бъде под натиск“, подчерта той.

Относно имотния скандал той за пореден път заяви, че не е нарушил закона: „Затова, което съм направил, подадох оставката. В рамките на тези 30 години преход никой политик при такава ситуация не си е подавал оставка“.

„Очаквам ПП ГЕРБ да бъде с най-добри резултати на предстоящите евроизбори“, каза още Цветанов и допълни: „Защото знаете, че има обективни причини. При анализите, които се правят, не изключвам възможността да имаме 7-8 депутати".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Екатерина Захариева

Захариева: Изказването на Чавушоглу е крайно неприемливо

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи като крайно неприемливо изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила при приемането на поправките в Закона за вероизповеданията от българския..

обновено на 29.03.19 в 17:54
Премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти след срещата си с турския вицепрезидент Фуат Октай в резиденция „Снагов“ край Букурещ.

Турция отказа да се извини за думите на Чавушоглу

Турция не пожела да се извини на страната ни за казаното от външният им министър Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса от съседката ни за приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас. Премиерът Бойко Борисов поиска настоятелно..

обновено на 30.03.19 в 18:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. О ткриването ще е с прожекцията на гръцкия филм "Без посока".  За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в..

обновено на 30.09.24 в 18:11
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

 Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут  малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни..

публикувано на 30.09.24 в 17:59
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг: Руските ядрени заплахи не трябва да спират подкрепата за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт, който се оттегля утре от поста, заяви, че руските ядрени заплахи не бива да възпират съюзниците от алианса да продължат да подкрепят Украйна. Тази нощ Русия изстреля бараж от дронове срещу Украйна. Заплахите..

публикувано на 30.09.24 в 17:47
Горна баня, теренът за Национална детска болница

Надежда Цекулова: До края на 2024 се надяваме да има обществена поръчка за проектиране на детската болница

Теренът на Националната детска болница в Горна баня продължава да се разчиства и не е разчистен както обяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на септември . Това показва проверка на място на репортер на БНР. "Всичко е съборено,..

публикувано на 30.09.24 в 17:47
Военнослужещ от израелската армия.

Израел нанася удари в Бейрут, от "Хизбула" заявиха, че са готови за бой

Израел продължи и днес да бомбардира позиции на "Хизбула" в Ливан, като за първи път нанесе въздушен удар срещу район в Бейрут, който не е под контрола на шиитската групировка. Поразена е била жилищна сграда в сунитски квартал - мишените са били трима..

публикувано на 30.09.24 в 17:38
Сградата на австрийския парламент във Виена

След изборите в Австрия: Големите въпросителни остават

Напълно неясно остава ден след парламентарните избори в Австрия кой ще управлява във Виена. Вчера крайнодясната "Партия на свободата“ за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори. Предстоят..

публикувано на 30.09.24 в 17:24

Антон Иванов: Въглищните централи не могат да се справят при пазарни условия

Въглищните ни централи не могат да се справят при пазарни условия и се нуждаят от държавно подпомагане . Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум и коментира: "Вече се случва затваряне на централи,..

публикувано на 30.09.24 в 17:22