Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО иска България да бъде в едно часово време със Северна Македония

България да избере да бъде в едно часово време със Северна Македония предлагат патриотите от ВМРО, съобщиха от пресцентъра на партията.

Днешният ден е последният, в който се превъртат стрелките на часовниците с един час напред, отбелязват от партията и напомнят, че след решение на ЕК всяка държава сама решава към кое часово време да остане - лятно или зимно.

България все още не е определила по кое часово време ще се установи. Затова от партията предлагат решението да бъде взето така, че местното часово време да съвпада с това в Северна Македония.

На 26 март ЕП предложи смените да престанат от март 2021 г. за държавите в ЕС, които изберат да запазят постоянно „лятно“ часово време, а онези, които предпочитат астрономическото (зимното), да прекратят промените от октомври същата година, припомня БТА.

До 1 април догодина държавите в ЕС трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на трамваите по ул. "Алабин" беше спряно за кратко, но вече е възстановено.

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във висшето военно ръководство , след като край "Граф Игнатиево" живота си загубиха още двама военни..

публикувано на 20.09.24 в 20:00
Британският външен министър Дейвид Лами свика комитета

Спешна среща на британския комитет за извънредни ситуации "Кобра" заради кризата с Ливан

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами председателства спешна среща на комитета за извънредни ситуации "Кобра" за обсъждане на кризата в Ливан. Срещата е била свикана, за да се гарантира, че Обединеното кралство е подготвено за всяка ескалация, която може да наложи евакуацията на пребиваващите в Ливан британци, съобщи Скай..

публикувано на 20.09.24 в 19:43

Най-малко девет убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут

Най-малко девет са жертвите на израелския въздушен удар в Бейрут, сочат най-новите данни на ливанското министерство на здравеопазването. Ранени са близо 60 души. Предполага се, че мишена на атаката в южното предградие Дахие е бил висш командир от групировката "Хизбула". Според източник на агенция Франс прес командирът - Ибрахим Акил, е..

публикувано на 20.09.24 в 19:36
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Руски ракетен удар порази инфраструктура на пристанището в Одеса и цивилен кораб

Пристанището на Одеса е претърпяло щети, в резултат на руски ракетен удар, съобщиха властите в черноморския град. Отломки от балистична ракета "Искандер" са повредили и търговски кораб, превозващ метални продукти под флага на Антигуа. Ранени са били четирима души. По-рано руското министерство на отбраната анонсира, че за последната седмица..

публикувано на 20.09.24 в 19:24
Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан за катастрофата преди 5 години, при която загина 6-месечно бебе. Производството по него беше прекратено и върнато на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения. От Окръжния съд съобщиха, че е образувано наказателно дело срещу Лютви..

публикувано на 20.09.24 в 19:19