Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комикът Зеленски и Порошенко отиват на балотаж за президент на Украйна

| обновено на 01.04.19 в 10:30
2
Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комедиен актьор без опит в политиката печели най-много гласове на вчерашния първи кръг от президентските избори в Украйна, сочат резултатите от първия тур на вота. На второ място се класира сегашният президент Петро Порошенко.

При преброени над половината от гласовете Володимир Зеленски, който играе ролята на президент в телевизионно шоу, получава около 30 процента, срещу 16 процента за главния му опонент - сегашният президент Петро Порошенко. Двамата изразиха предимно проевропейски възгледи по време на предизборната кампания. Те ще се изправят един срещу друг на втория тур на 21 април.

Бившият премиер Юлия Тимошенко остава на трето място с близо 14%. Още с публикуването на прогнозните резултати тя се усъмни в тях и заговори за манипулации.

Зеленски заяви, че е „много съм щастлив, но това не е последното действие“:

„Няма да воювам с обществото, няма да вдигам палатки и да свиквам майдан, за да защитавам своята персона. Ако украинците са срещу мен, няма да стана президент, защото човешкият живот е най-важното нещо“.

Порошенко описа второто си място като „тежък урок“.  Политикът благодари на избирателите, които са го подкрепили и са гласували за "ориентацията към НАТО, Европейския съюз и към окончателна независимост от Русия".

Вътрешното министерство съобщи, че стотици изборни нарушения са били регистрирани, но според международни наблюдатели вотът е протекъл гладко.

Зеленский изгради кампанията си върху обещанието за реформи и борба с корупцията, като успя да привлече на своя страна предимно младите хора. Програмата му обаче е неясна, а преди вота комедиантът отказваше да бъде интервюиран и не участва в дебат срещу двамата си основни опонента - Тимошенко и Порошенко.

Украинските избиратели наказаха корумпираната власт, коментират западни медии. По време на предизборната кампания многократно се чуваха и призиви на граждани за нов подход в разговорите със сепаратистите в Източна Украйна.

Украинският президент има значителни правомощия по отношение на сигурността, отбраната и външната политика, в система, описана като полу-президентска.

В Москва коментират, че няма по-добър кандидат за Русия измежду фаворитите Зеленски и Порошенко. Няма и особени очаквания за подобряване на положението в Донбас независимо от крайния изход от надпреварата.

Руските медии отделят внимание на сочения за кандидат на Москва Юрий Бойко, който се класира четвърти с резултат от малко над 9%. Резултатът му се разглежда като добра отправна точка за участието на неговата партия в парламентарните избори наесен. На изборите не бяха допуснати руски наблюдатели, както и не бяха открити избирателни секции на територията на Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Володимир Зеленски

Комик, шоколадов магнат и газова принцеса - кандидатите за президент на Украйна

Трима са водещите кандидати за президент на Украйна на изборите тази неделя – комикът Володимир Зеленски, настоящият държавен глава Петро Порошенко и „газовата принцеса“ и бивша премиерка Юлия Тимошенко, предаде АФП. В сондажите продължава да..

публикувано на 28.03.19 в 12:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от..

публикувано на 05.05.24 в 18:43