Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 нови генни терапии срещу болести се изпитват в световен мащаб

| обновено на 02.04.19 в 12:35
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 5 години фармацевтичната индустрия ще осигури качествено нов тип терапии за нелечими заболявания като болестта на Алцхаймер, хемофилия тип В, някои онкозаболявания, резистентни на антибиотици инфекции и други. Става дума за генни терапии, които са в последните фази на клиничните изпитвания. В момента се изпитват около 300 такива терапии, от които 111 са в онкологията.

Една от най-перспективните нови терапии в света е CAR-T терапията, която се прилага от 2012 г. при онкозаболявания на кръвта. Това съобщиха експерти на семинара „Лекарствата на бъдещето – научни открития, които ще променят света“, организиран от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Как се поправя повреден ген при редки и нелечими заболявания - отговор на този въпрос дава науката с разработването на нови генни терапии. Всичко започва в далечната 1983 година, каза д-р Светослав Ценов от Асоциацията на производителите на оригинални лекарства.

В света има регистрирани генни терапии за пет заболявания. Те са в областта на онкологията и очните болести, казва той и добави:

„Над 100 са заболяванията, към които в момента се проучва приложението на генна терапия. От тези клинични изпитвания тук, някъде около 40 са в последна фаза. Това означава, че съвсем скоро те могат да се появят и да се използват реално в различните държави“, добави д-р Ценов.

Редките заболявания като хемофилията А и Б са обект на търсене чрез генните терапии. По класическия метод в момента лечението на хемофилията струва 6 млн. евро доживот на един пациент, а с генна терапия той ще се излекува.

И освен за тези болести, геномна терапия се търси за болестта на Алцхаймер - прогресивно дегенеративно заболяване на мозъка. Приема се, че се развива над 65-годишна възраст, но при 5-6% се появява между 30-40 години. Лечението в момента е симптоматично и само забавящо прогреса. Цялостно излекуване няма. У нас има между 60 и 100 хиляди болни, разказва д-р Михаил Михов. 7000 евро на година струва средно лечението на един пациент в Европа, но индиректните разходи, свързани с болестта, са много повече:

„За България имаме директни разходи на година 304 млн. евро. Съответно общите разходи са 429 млн. евро на година. Разходите за пациент на година са от порядъка на 5000 евро“. 

До няколко години се очаква пробив в лечението на Алцхаймер, посочва д-р Михов.

През 2012 година в университета в Пенсилвания е създадена генетична терапия за лечение на някои от формите на рак на кръвта. Това е т.нар. CAR-T терапия, която е вид персонализирана медицина и тя вече е приложена върху 11-годишната Емили от САЩ в тежка фаза с рак на кръвта, която сега е напълно здрава, разказа д-р Росен Димитров.

Д-р Росен Димитров описва т.нар. CAR-T терапия, която е вид персонализирана медицина и успешно е приложена върху дете с рак на кръвта.

Методът се прилага до момента на пациенти, неподдаващи се на настоящите терапии, като целият процес отнема 3 до 4 седмици. Пациентът се подлага и на химиотерапия, а екипите трябва да са изключително добре подготвени за страничните реакции, дори изпадане в кома, какъвто е случаят с Емили, но те се справят. Има и 10-дневно проследяване.

В Европа методът е одобрен миналата година. Прилага се освен в САЩ, и в Франция, Швейцария и Германия, както и в Китай и Япония. Технологията е скъпа, но е надежда за пациентите.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във..

обновено на 15.05.24 в 22:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39