Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на антикорупционната комисия с охрана от НСО заради заплаха за живота му

Срещу мен се води компроматна война от проверявани олигарси, заяви Пламен Георгиев

| обновено на 02.04.19 в 19:23
Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отказа днес да коментира твърденията за несъответствия в имотната му декларация - как е ипотекирал терасата на своя тризонет, за която твърди, че не е негова, а собственост на целия блок, в който живее, и нарече публикациите и изявленията по темата „компроматна атака“, зад която стоят проверявани от Комисията олигарси.

Заради сигнал, преценен като сериозен, четирима държавни охранители пазеха днес антикорупционния шеф в първото му появяване след началото на т.нар. афера „Апартаментгейт“.

Имена на атакуващите го не бяха съобщени, но бяха описани като „хора с медии, натрупали по спорен начин първия си милион в началото на прехода" и „имащи 198 милиона причини да водят срещу нас компроматна война и да не искат антикорупционната комисия да работи“.

Пламен Георгиев декларира, че няма да бъде разколебан, включително и от заплахите за физическа разправа.

„Всичко е ясно“ и „точка по въпроса“ бяха репликите, с които антикорупционният шеф отклони въпросите за огромната недекларирана тераса на луксозния му тризонет - близо 200 кв. метра с барбекю и сауна.

На въпрос защо за разлика от другите от властта с евтини имоти, не е обект на проверка, Георгиев възкликна:

„Чудесен въпрос. Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка? Твърдят се какви ли не глупости. Нека се подаде сигнал до прокуратурата, нека да се подаде сигнал до парламента, нека да се подаде до нашата комисия. Цялата комисия, пет души комисия, може да ме провери. Никой не ми е подчинен, много ви моля“.

По проверката за апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и двамата зам.-министри се работи активно, каза още Пламен Георгиев. Изяснено е, че сделките са изповядани при един нотариус, проучват се всички продажби на фирма „Аркекс“, търсят се връзки между собствениците ѝ и политици.

„Установихме и действия на министри и зам.-министри, които са давали в хода на изпълнение на техните служебни задължения едни становища, които ние вече сме приобщили. Така че освен тези четири лица, които проверяваме, ще бъдат викани и министри, и зам.-министри да дават обяснение във връзка с актове, които те са давали по повод сградата „Златен век“, за която тече проверката“, каза още Пламен Георгиев.

Вчера през сградата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) имаше протест с искане за оставката на Пламен Георгиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестът пред сградата на Антикорупционната комисия в София с искане председателят ѝ Пламен Георгиев да подаде оставка.

Протест иска оставката на шефа на Антикорупционната комисия

Десетки граждани протестираха тази вечер пред сградата на Антикорупционната комисия в столицата с искане председателят ѝ Пламен Георгиев да подаде оставка. „Този човек не за първи път демонстрира нарушаване на законите. Докато е на този пост..

публикувано на 01.04.19 в 20:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца, засегнати от конфликта в Ивицата Газа, ще бъдат лекувани в Румъния

Деца, засегнати от конфликта в Ивицата Газа, ще бъдат лекувани в румънски болници, предава Радио Румъния. Северната ни съседка предоставя тази подкрепа след искането за международна помощ от Световната здравна организация чрез Европейския..

публикувано на 01.10.24 в 10:22

В Силистра отбелязват 84 години от възвръщането на Южна Добруджа в България

Силистра днес отбелязва 84-тата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България - след дългогодишна румънска окупация. Силистра е последният от Добруджанските градове, освободени от нея. Първи октомври е знаменателен..

публикувано на 01.10.24 в 10:06

Футбол с дронове и други атракции на "Интер Дрон Експо 2024" в София

Мач по футбол с дронове и дискусии за киберсигурност ще има в рамките на тазгодишното Интер Дрон Експо 2024. Форумът започва в 10 ч. в София.  Отборите управляват специално оборудвани летящи дрон топки.  Целта е те да преминат през..

публикувано на 01.10.24 в 10:00

Тренд: Половината от младите хора у нас с доход над 2000 лв. се страхуват от финансови проблеми в бъдеще

Половината от младите хора у нас с месечен доход над две хиляди лева се страхуват от финансови проблеми в бъдеще.  Тийнейджърите припознават марихуаната като примамливо наркотично средство - показват още данните от първото по рода си Национално..

публикувано на 01.10.24 в 09:56

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за..

публикувано на 01.10.24 в 08:58