Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Венецуела иска отнемане на имунитета на Гуайдо

Хуан Гуайдо поема поста на председател на Народното събрание в Каракас, Венецуела.
Снимка: БТА

Върховният съд на Венецуела поиска от Конституционното събрание, съставено от привърженици на президента Николас Мадуро, да отнеме парламентарния имунитет на Хуан Гуайдо.

Това се случва само няколко дни, след като властите вече му забраниха да заема държавни постове през следващите 15 години. Сега Гуайдо е обвинен, че е нарушил забраната за напускане на Венецуела, наложена му от Върховния съд, при обиколката си в края на февруари и началото на март в съседни държави.

Лоялни на Мадуро хора съобщиха пред АП, че го разследват и за подстрекаване към насилие и получаване на незаконни средства.

Коментарите са, че по този начин примката около признатия от Запада за временен президент на Венецуела се затяга все повече. Опозицията е разследвана и заради срива в енергийната система. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

Режимът на Мадуро наложи на Гуайдо забрана за заемане на изборни длъжности

Режимът на Николас Мадуро във Венецуела, получил увереност от руско военно присъствие в страната, наложи 15-годишна забрана за заемане на изборни длъжности на подкрепяния от САЩ опозиционен лидер Хуан Гуайдо, предаде АФП. Забраната бе обявена от..

публикувано на 29.03.19 в 11:58
Фабиана Росалес с Доналд Тръмп в Белия дом.

Съпругата на Гуайдо бе приета от Тръмп в Белия дом

Фабиана Росалес, съпруга на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, бе приета снощи от Доналд Тръмп в Белия дом, откъдето призова Русия да напусне страната ѝ. С младежката си енергия и пътувания по света, 26-годишната съпруга на Гуайдо се..

публикувано на 28.03.19 в 15:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

В доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Още няма яснота кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването

Не е ясно кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването, след като и днес синдикати и работодатели не се разбраха за начало на преговорите във връзка с изтеклия през април договор за заплащането в здравната система. Среща на..

публикувано на 03.06.24 в 17:21
Снимката е илюстративна, архив

Проливен дъжд на АМ "Хемус", полицията призовава за внимателно шофиране

Проливен дъжд вали на АМ "Хемус" в Софийска област, което затруднява шофирането. От Областната дирекция на МВР-София призовават водачите да бъдат внимателни - видимостта е намалена. В София до момента е подаден един сигнал след дъжда - в квартал "Надежда"..

публикувано на 03.06.24 в 17:18
Снимката е илюстративна, архив.

Разследват случая със срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Под наблюдението на Районната прокуратура се извършва проверка п о случая със срязаните  маркучи на спирачната система  на локомотив на гарата в Лом. Това съобщиха от полицията в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 03.06.24 в 17:10

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за..

публикувано на 03.06.24 в 16:37
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация,..

публикувано на 03.06.24 в 16:36