Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакет „Мобилност“ ще бъде гласуван утре в Европарламента

| обновено на 03.04.19 в 18:47
Снимка: europarl.europa.eu

Евродепутатите отхвърлиха днес предложението на българските си колеги вотът по пакет „Мобилност“ да бъде свален от дневния ред на пленарното заседание на Европарламента.

Очаква се вотът да започне утре в 12.30 ч. българско време. Направените промени ще бъдат гласувани анблок.

Преди вота евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков заяви, че не е направена нито една стъпка, за да се потърси компромис, нито да се разберат всички гледни точки.

"Това означава, че със сигурност утре ще има гласуване по пакет „мобилност“. Означава и че, ако това е съотношението на силите, ще бъде много трудно да прекараме текстове, които са важни за България. Резултатът дотук е, че заради забавянето, което успяхме да осигурим през последните две години, каквото и да се случи утре, то ще бъде гласувано на първо четене, а не окончателното и финално гласуване".

Колегата му Исмаил Ертуг обаче възрази, че вчера всички поправки - над 1300 по думите му, са гласувани една по една и това е било показателно, че може да се стигне до компромис по пакета.

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев също ще участва в битката. Пред "Хоризонт" той заяви:

"И утре ще продължим битката. В пленарна зала ще настояваме да се гледат всички текстове, за да отстоим нашите интереси и да се намери разумният баланс".

Новаков уточни, че след утрешния вот предстоят преговори в Съвета, след което пакетът трябва да бъде върнат на второ четене в парламента.

Наблюдатели отбелязват, че едва ли това може да се случи в рамките на този Европарламент, тъй като последната му сесия е в периода 15-18 април. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Текстове в пакета „Мобилност“ предизвикаха протести на превозвачи от Източна Европа, включително от България, в Брюксел.

Български евродепутати си осигуриха вот в транспортната комисия на ЕП за пакет "Мобилност"

Български евродепутати успяха да си осигурят вот в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета "Мобилност". Това са Петър Курумбашев и Сергей Станишев от групата на социалистите и демократите, Андрей Новаков от Европейската..

обновено на 02.04.19 в 19:55
Евродепутатът Исмаил Ертуг

Евродепутат: България се простреля в коляното с протестите по пакета "Мобилност"

Евродепутатът Исмаил Ертуг определя действията на България и други страни от периферията на ЕС по пакета "Мобилност" като "изстрел в собственото им коляно". Ертуг, който е вносител на предложението камионът да се връща в страната отправна..

обновено на 28.03.19 в 10:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Марш на розовите фигури" ще премине днес в центъра на Никозия

За 20-и път "Марш на розовите фигури" ще премине днес в центъра на кипърската столица Никозия. Най-голямото събитие за подкрепа на пациенти в Кипър, в което се включват стотици жители на острова, се провежда под егидата и с участието на еврокомисаря по..

публикувано на 05.10.24 в 14:41

Втори осъден по делото за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров

Има втори осъден по делото за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров, пише одринският новинарски сайт..

публикувано на 05.10.24 в 13:51

Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец в есенното издание на "Капачки за бъдеще"

Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец се включиха в есенното издание на кампанията "Капачки за бъдеще" за купуване на още кувьози и неонатални линейки. Трите града са от активните участници в кампанията и хората откликват да предават..

публикувано на 05.10.24 в 13:38

Засилват се операциите в Кипър по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан

В Кипър се засилват операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан. Днес островът посреща най-голямата досега група напускащи военната зона – около 500 души от Австралия, първият полет с които кацна на летището в Ларнака малко преди обед..

публикувано на 05.10.24 в 13:33
Плакат с надпис

"Хизбула" заяви, че е изстреляла ракети срещу въздушната база в Израел

"Хизбула" заяви, че е изстреляла ракети срещу въздушната база Рамат Давид близо до град Хайфа в северен Израел, предаде ВВС.  По-рано групировката каза, че е ударила израелски танк с ракета край ливанско-израелската граница. Засега няма коментар от страна..

публикувано на 05.10.24 в 13:28
Опустошения в Дахие - контролирано от

Ожесточават се сраженията между "Хизбула" и израелската армия

Сраженията между "Хизбула" и израелската армия стават все по-интензивни, предадоха световните агенции. Експлозии разтърсиха и тази нощ ливанската столица Бейрут. САЩ и ООН обявиха, че отпускат помощи за Ливан и региона. Продължава и евакуацията на..

публикувано на 05.10.24 в 12:01

Празник на баклавата в с. Малиново

В ловешкото село Малиново днес ще се проведе 12-ото издание на празника на баклавата. Празникът представя традиционната местна баклава и обединява различните етноси в селото, поясни председателят на НЧ „Събуждане 1927г.“ – Малиново Добринка..

публикувано на 05.10.24 в 11:48