Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват и Крум Зарков по аферата "Апартаментгейт"

| обновено на 11.04.19 в 17:50
Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

И депутатът от БСП Крум Зарков стана обект на проверка заради аферата "Апартаментгейт". След публикации, че си е купил жилище в центъра на София за 1107 евро за квадратен метър и дворно място, прокуратурата е възложила на Антикорупционната комисия и Приходната агенция да проверят с какви средства е станало това.

Както при другите проверявани, и при Зарков ще се изследва историята по собственици на всеки от закупените имоти, също и на какви цени са придобити и какви са дължимите данъци и такси за тях.

От депутата на БСП ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, а при липса на такова, ще бъде свалена по реда на Закона за кредитните институции, уточняват от държавното обвинение. 

В профила си във Фейсбук Крум Зарков написа:

"Вярвам, че когато те питат, трябва просто да отговориш. Още повече когато няма какво да криеш. Та питат ме цял ден за единственото недвижимо имущество, което притежавам. Отговарям:

Апартамента съм придобил през 2015 г., година преди да вляза в политиката с избора си за член на Изпълнителното бюро на БСП.

В този апартамент живея със семейството си. Друг нямам.

Закупен е за 155 000 евро, а е намерен през обява в интернет. В нотариалния акт е записана точно сумата, за която съм се споразумял с предишния собственик. Нито стотинка повече или по-малко. Цената излиза малко повече от 1100 евро на квадрат, каквито са пазарните цени към онзи момент и съответстват на доста окаяното състояние на сградата.

Парите са всичките мои и на съпругата ми спестявания, плюс спестяванията на нейните и моите родители. Освен тях взехме ипотечен кредит на стойност 65 000 евро. Ще изплащаме този кредит още 20 години, тъй че апартаментът ще е напълно наш към 2039 г.

Имам и една кола. Купена също преди 2016 г. На 8-9 години е вече.

Нямам сметки за деклариране, защото по закон на деклариране подлежат само тези над 10 000 лв. Всичките си сметки да сметна заедно, не мога да ги докарам до толкова.

Нямам проблем да се вдигне банковата ми тайна, тъй като по нея има само движение на заплати. Доходи, извън трудовите, практически не съм имал.

Това са моите отговори".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

21 души достигна броят на загиналите при израелски въздушен удар в Ивицата Газа

21 души достигна броят на загиналите при израелски въздушен удар в Ивицата Газа. Съобщено беше и за нови израелски атаки в южните предградия на Бейрут. Израелски сили извършиха въздушни удари над Бейрут и Газа В централната част на Газа е атакувана джамия, превърната в приют за бежанци, твърдят от палестинската Гражданска защита. Според израелската..

публикувано на 06.10.24 в 09:50

На общо пет сигнала за отводняване са реагирали екипите на пожарната

На общо пет сигнала за отводняване са реагирали екипите на пожарната през изминалата нощ.  Два от сигналите са от Перник и три от София . Няма сериозни щети и пострадали хора .

публикувано на 06.10.24 в 09:44

Минимално повишение на цените на едро на храните

Минимално повишение на цените на едро на храните отчита и тази седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпнали са доматите от оранжерии, а краставиците са поевтинели. Скочила е и цената на зеления и червения пипер, както и на лука. Спад е отчетен обаче при картофите, морковите и зелето. На по-висока цена са се продавали спрямо..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Прибра се още една група българи от Ливан

От Министерство на външните работи съобщиха, че рано тази сутрин в страната ни се е прибрала още една група българи от Ливан - със съдействието и на посолството ни в Бейрут и на канадските ни партньори. От ведомството напомнят, че Ситуационният център към него продължава в координация с българското посолство в Ливан и с партньорски държави да търси..

публикувано на 06.10.24 в 09:17

Д-р Иво Гергов: В България няма стандарт, по който да се търси рак на гърдата при жените

В България няма стандарт, по който да се търси рак на гърдата при жените и който да се доближава до световния стандарт за популационен скрининг.  Нещата се случват хаотично, като се вменява право и задължение на личните лекари да дават направления за мамографски преглед на жените след навършване на определена възраст.  Мнението изрази пред..

публикувано на 06.10.24 в 09:11
Снайперист охранява митинга на пепубликанците в Бътлър, Пенсилвания

Предизборни митинги на кандидатите за президент на САЩ

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп излезе пред публиката в Бътлър, щата Пенсилвания, където срещу него беше направен опит за убийство през юли и беше прострелян в ухото. Този път Тръмп се произнесе речта си пред пред защитно стъкло, камерите на големите телевизии показаха снайперисти върху околните сгради, а часове преди..

публикувано на 06.10.24 в 08:48

Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич

Научна конференция, посветена на годишнина от смъртта на цар Самуил ще се проведе в Петрич. Конференцията е част от събитията, с които България ще отбележи 1010 години от гибелта на българския цар Самуил. "1010 години от смъртта на цар Самуил. Самуилова България: история и култура.“ е темата на научната конференция, която ще събере учени..

публикувано на 06.10.24 в 08:18