Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местен референдум за кариера за глауконит в най-малкото врачанско село

Леля Росица, жителка на Мало Пещене.
Снимка: Ива Антонова, БНР

В най-малкото село в Община Враца - Мало Пещене, в неделя ще има местен референдум. Въпросът на допитването е дали да се разработва кариера за добив на глауконит край селото. Право на глас имат 40 души.

Глауконитът е богат на минерали инертен материал, които е модерен, естествен тор за биоземеделие.

„За нашето село е характерно за хората, че са много революционни. Не дават тука да пристъпят ни хора от Голямо Пещене, нито от Баница, нито от където и да е. Винаги воюваме за нашето, което е, да си бъде наше. Чуждото не искаме, но своето не даваме“, така говорят за себе си жителите на врачанското село Мало Пещене.

По категоричен начин те извоюваха правота си да се произнесат да има ли край селото кариера за добив на глауконит.

Кметският наместник Иван Стоянов коментира референдума, които предстои в неделя:

„Постоянните жители са 17 човека, другите са с настоящ адрес, общо ще гласуват към 40 човека. Организацията е направена, секцията е долу в салона, бюлетините ще пристигнат в събота към 16,00 ч. Има си и полицейска охрана. В неделя в 7 часа отваряме урната и започват да гласуват“.

До местен референдум се стигна, след като в края на миналата година хора от Мало Пещене и от съседното Голямо Пещене дадоха отпор на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта за добив на глауконит. Предвижда се да се копае на 300 метра от Мало Пещене и да се троши на място.

Според различни публикации суровината е хитов биотор на световния пазар, ако се разработи кариерата обаче, това ще бъде края на селцето, смятат местните хора:

“Тук почти всички са пенсионери и аз преди 3 години съм се пенсионирал и си седя тук на село, и ми е добре. Кротко селце, тихичко, засега имаше три семейства англичани, накупиха къщи. Вярно обещават, че ще има работни места, но не може една кариера да работи и да ни лъжат, че няма да гърми, че няма да има шум“, коментира жител на Мало Пещене.

“Има проблем, това нещо тук, няма да е същото. Няма кой да ме убеди, че това като се направи, ще стане нещо добро“, каза жител на селото, който е напуснал София, за да прекара старините си Мало Пещене.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42