Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближен на Джулиан Асанж е задържан в Еквадор

Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведски програмист, живеещ в столицата Кито, за когото се твърди, че е близък до основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, е бил арестуван в рамките на операция на властите срещу престъпна група за изнудване, която през последните дни е заплашвала с отмъщение срещу президента Ленин Морено, съобщи AП, цитирана от БТА.

Асанж бе задържан вчера в Лондон след прекарани 7 години в еквадорското посолство в британската столица, след като Кито му отне правото на убежище. След ареста си той беше признат за виновен от британски съд за нарушаване на режима на условното си освобождаване. Той е изправен и пред потенциална съдебна битка заради опитите на САЩ да осигурят екстрадицията му по обвинения в „информационно пиратство“.

Според пожелал анонимност еквадорски представител задържаният е шведският програмист Ола Бини, който е бил арестуван на летището в Кито при опит да се качи в самолет за Япония.

В блога си швед с това име пише, че работи в Кито в Центъра за дигитална автономия, група, базирана в Еквадор и Испания, която се занимава с въпроси на защитата на личните данни, сигурността и криптографията. Бини не споменава за никакви свои връзки с „Уикилийкс“.

Има основания да се смята, че Джулиан Асандж е бил свързан с руски хакери, живеещи в страната, съобщи еквадорският министър на вътрешните работи Мария Паула Рома на пресконференция в Кито.

Днес Европейската комисия обяви, че случаят „Асанж“ е в ръцете на британското правосъдие.

На свой ред лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин призова правителството да се противопостави на екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джулиан Асанж

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж е арестуван

Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асанж е задържан, след като прекара години в еквадорското посолство в Лондон, предаде АФП. Новината бе потвърдена от британския вътрешен министър Саджид Джавид, който заяви, че Асанж (47 г.) ще бъде..

обновено на 11.04.19 в 16:58
Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж след ареста му в Лондон.

Прокуратурата в Швеция получи иск за възобновяване на разследването срещу Джулиан Асанж за изнасилване

Шведската прокуратура е получила искане да бъде възобновено разследването срещу Джулиан Асанж за изнасилване. Основателят на "Уикилийкс" беше арестуван в Лондон, а британски съд го обвини в нарушаване на условията на гаранцията, предадоха ДПА и..

публикувано на 11.04.19 в 21:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс,..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа...

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две..

публикувано на 07.05.24 в 19:12