Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС затегна режима за получаване на социални помощи за деца

| обновено на 19.04.19 в 12:52
Снимка: БГНЕС

Депутатите затегнаха режима за получаване на социални помощи за деца с окончателно гласуваните промени в Закона за социалното подпомагане. При отсъствие на дете три дни в месеца от детска градина и пет учебни часа в училище без уважителни причини семейството ще бъде лишено от детските надбавки за една година.

Целта на новите промени е по-строгото обвързване на получаването на месечни помощи с редовното посещение на децата в задължителна форма на обучение, подчертаха вносителите от ГЕРБ.

Председателят на образователната комисия в Народното събрание Милена Дамянова подчерта, че измененията имат за цел не да отнемат пари от децата, а да се прави така, че, ако родителите са безотговорни, средствата пак да отиват за детските нужди:

"Ние искаме парите, които държавата отпуска като помощи за децата и за тяхното образование, да отиват и да бъдат при децата, да се използват ясно за техните нужди и когато е доказано, че родителите са безотговорни и не могат да използват тези средства за нуждите на децата, ние прехвърляме тези пари към училището и към детската градина, за да гарантираме правата на децата".

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС се възпротиви с мотива, че няма ясно разписани правила как ще се преразпределят парите, които ще се върнат към учебните заведения:

"Учителката в междучасието преценява, че детето има нужда от маратонки, отива до най-близкия магазин и за 40 лева купува маратонки, пергел или тетрадка. Това ли ми казвате в момента".

С окончателните премени депутатите обвързаха получаването на месечни социални помощи с полагането на общественополезен труд от безработни лица в трудоспособна възраст.

Александър Сиди от "Обединени патриоти" каза в защита на текстовете:

"За да се опитаме да решим проблема с така наречения "социален паразитизъм", с това, че има едни хора, които дълго време стоят изцяло и само на социални помощи, без да се опитват да се ограмотят, без да се опитат за някаква своя квалификация или да повишат тази своя квалификация и да се върнат обратно на пазара на труда".

Ресорният министър Бисер Петков обясни в кулоарите на парламента, че не се отнемат помощи, а се дава възможност в определени случаи те да бъдат пренасочвани и да стигат до детето през образователната система:

"Когато в рамките на един месец детето направи пет или повече неизвинени отсъствия, тази помощ да бъде пренасочена към детето, но през образователната система, тоест, то да я получи реално. Защото, когато то не е в училище, наистина има случаи, в които родителите не са достатъчно отговорни за тази помощ, която е за децата, за посещение на училище, за подпомагането им, това да бъдат облечени, съответно нахранени, да посещават съответните форми, които училището или детската градина предлага".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16