Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметник на Константин Чорбаджигошев в Благоевград

Паметникът Константин Чорбаджигошев е в двора на църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.
Снимка: БГНЕС, архив

Паметник на възрожденеца, ктитор и борец за национално освобождение Константин Чорбаджигошев ще бъде открит в Благоевград в двора на църквата „Въведение Богородично”.

Освещаването на паметника ще е част от тържествената служба за Цветница, която ще се води от Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещеник .

За предаването „Нощен Хоризонт“ Радостина Константинова,  родственица на Константин Чорбаджигошев, разказа за делото му:

„През целия си живот е бил борец за национална свобода, борил се е за независимост на Българската църква и разбира се, през цялото време е работил за въвеждане на едно модерно образование. Интересното за неговия живот е, че той е издържал на собствена сметка български младежи да се обучават в Цариград, за да могат да бъдат ръкоположени от патриарха за свещеници“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16

С началото на новия месец - нови цени за ток, парно и газ

От днес природният газ, парното и топлата вода поевтиняват, а токът за бита  за по-голямата част от потребителите  поскъпва. Решенията на енергийния регулатор за цените на електро- и топлоенергията ще са валидни една година, а на синьото гориво са за настоящия месец. От днес плащаме по-скъп ток КЕВР утвърди цена на газа за юли - с 2,43%..

публикувано на 01.07.24 в 19:04
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обяви, че е обект на заплахи

Депутати от парламентарната група на "Величие" са заплашвали един от основателите на партията - Ивелин Михайлов, съобщи той пред БНР: "Има включително и заплахи срещу мен, че ще бъда  унищожен...Това, което ще стане първоначално е да ми бъде разрушен имиджът и после да бъда унищожен икономически или физически". На въпрос дали заплахите са..

публикувано на 01.07.24 в 18:44
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон призова към широко обединение срещу националистите

"Не друг, а крайната десница е напът да поеме властта".  Това е заявил френският президент Еманюел Макрон на заседание с отиващото си правителство след загубата на предсрочните избори.  Крайнодясната партия "Национален сбор" може да спечели между 260 и 310 депутатски места и е близо до пълното парламентарно мнозинство, сочи прогноза на..

публикувано на 01.07.24 в 18:35

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-те огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал част от изхвърлените отпадъци. Противопожарни автомобили ще дежурят на мястото, съобщиха от..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога : "Никой не може да е безразличен, когато в..

публикувано на 01.07.24 в 17:43