Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради спрени доставки на изотоп изследвания на онкоболни ще се правят с ПЕТ скенер или ЯМР

Снимка: Георги Нейков

Поради спрени доставки на специфични изотопи пациентите с онкологични заболявания, които се нуждаят от изследвания за наличие на метастази, ще бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. От министерството са изпратили указания до всички лечебни заведения в страната, в които се извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания. 

Досега липсващият изотоп е доставян от фирма "Новимед Фарма ЕООД" по договор, сключен на 31.05.2018 г. Фирмата е единствен вносител на този тип генератори за България и все още има недоставени количества по договора. От здравното министерство водят преговори въпросните количества да бъдат предоставени.

Междувременно в края на м.г. е обявена обществена поръчка за доставка на консумативи с 50 обособени позиции, сред които и липсващите изотопи. Процедурата обаче е спряна, тъй като за доставката на изотопа не е подадена нито една оферта. Предстои обявяването на нова поръчка, а дотогава изследванията на онкоболни пациенти за наличие на метастази ще се правят с ПЕТ скенер и ядрено-магнитен резонанс, съобщи зам.-министър Пенков:

"Очакваме между 1200 и 2000 човека да потърсят алтернативен метод. Всеки лекар, който води терапията на пациент, просто ще прецени кое е най-информативно към момента и на базата на това ще се вземе становище за планиране на лечението към момент".

Очаква се проблемът с липсващия изотоп да бъде решен до три месеца.

От УМБАЛ “Александровска” информираха, че болницата има готовност да поеме прегледите на пациенти с подобни заболявания. На тел.: 02 9230/561 и 582 може да бъде записан час за провеждане на изследването. За изследване с ЯМР или друго образно изследване, записване на тел: 02/9230 895.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-високите пенсии са в София – средно около 1000 лв., най-ниските – в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си. Това не е остаряла организация, изчерпала своите фукции, заяви пред БНР доц. Антония Пенчева, председател на творческата организация. "Важна функция на ръководството е да оказва обществена защита на професионалните интереси и авторските права на своите членове,..

публикувано на 05.06.24 в 13:55
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47

МЗ: Активно се разчиства теренът на бъдещата детска болница

По-рано премиерът Димитър Главчев изрази разочарование, че отговорната за разчистването на терена фирма не е работила през последните дни: "Тоест, когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как може те да бъдат бламирани, защото разбрах, че днеска вече са предприети такива дейности. До последния ден, до който е това служебно..

публикувано на 05.06.24 в 13:41

Румънски хеликоптер откара пациенти от врачанската болница до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ. Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът на 80 години и жената на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 13:34

Над 2000 българи ще участват в избора на евродепутати от Кипър

Граждани на България, пребиваващи в Кипър, ще упражнят правото си на глас в неделя, за да определят кипърските евродепутати и местните органи на властта, съобщиха днес от вътрешното министерство. И в двата вида избори, които се провеждат на острова на 9 юни, групите на българските избиратели са втори по численост след тези от Гърция.  2017..

публикувано на 05.06.24 в 13:25

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16