Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционното дайре от Галиция по калдаръмите на Пловдив - Pandeireteiras sen Fronteiros събра погледите на пловдивчани и гости

Pandeireteiras sen Fronteiros в Пловдив, снимка Ирина Недева


Започнахме с Испания и ще завършим с нея -  от Толедо до Пловдив - но и от Пловдив до Галиция е посоката, която сега ще вземем.

   Аточа е една от музикантките, която ще бъде нашият гид в музиката на Галиция и традиционната употреба на музикалния инструмент дайре. 25 пандеретейдас - жени, които свирят на тамбурин  и сред тях няколко мъже с техните цветни шарени дрежи събираха погледите по каменните улици на стария Пловдив.

Pandeireteiras sen Fronteiros в Пловдив

Пълното ни име е Пандеретейдас сен Фронтейрос . Пандеретейда е жена която свири на тамборин, на български казваме дайре. И сме без граници защото такава е идеята. Обичаме да пътуваме по света и да учим от чуждите култури, взимаме вдъхновение и идеи. Ние сме група от млекари, правим сирене в нашия роден град в северна Испания, в Галиция - след работа свирим на тамборини, вид дайрета...идваме всъщност от различни градове в провинция ла Коруня, от цяла Галиция, но имаме и хора извън Галиция също така. Да, това е нашият начин на живот... не е просто хоби.харесва ни да сме така облечени. Така са изглеждали нашите баби и дядовци, така изглеждаме и ние. Така се обличаме защото искае да пазим традициите. Преди това всеки от нас си имаше собствен стил на живот и различни професии, но откакто се срещнахме през 2014 започнахме да живеем така. Наистина сме нещо като голямо семейство, комуна може да кажете.

Шуршу, Недева и Аточа
Как решихте да дойдете в Б-я и по-точно в Пловдив?

Искахме да опознаем България. Знаехме, че в Б-я има стара традиция в правенето на сирене. Имате хубаво сирене и богата култура.

Знаете ли, че Пловдив е Европепйска стлица на културата?

Не знаехме преди да дойдем тук в Пловдив. Но намираме, че това е прекрасно.


Попитах Аточа дали са се запознали с българската фолк лорна традиция?

Да, да... запознахме се с хора, които я познават добре. А пък Шуршу, един от основните певци в групата се вълнува и от еврейската музикална традиция. И той знае някои сефарадски песни, които са били записвани в България и това беше и това е другото важно нещо заради което сме тук. И тук и в софия срещнахме и местни музиканти.   


 В разговора се намесва и Шуршу.

 Шуршу е Жоро, нещо като Георги на нашия език в Галиция, допълва той.

Колко важно е хората да танцуват и всичко да е на улицата?

Много е важно, когато свирим на улицата или на сцена се опитваме да предадем щастието, което ние самите изпитваме. Обичаме хората да танцуват и самите ние понякога танцуваме.

Днес Пандеретейдас сен Фронтейрос (Pandeireteiras sen Fronteiros) тръгват обратно към Испания, но няма да се приберат веднага на  север в родната Галиция. Отиват в Андалусия, защото за тях пътуването на музиката е най-важното нещо в живота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

Ю. Пискулийска: Не трябва да забравяме хората, които са си отишли, а са оставили след себе си много топлина

„Поезията на Юлиана Ликова е поезия със символи, кратка, но пълна е оптимизъм и позитивни неща“. Стихове от книгата й "Ще се върнем към водата" и от "Твоята книжка за отскок" в ефира на предаването "Рано в неделя" чете Юлия Пискулийска, за да почете паметта на своята приятелка и колежка. За творчеството на Ликова Боян Ангелов..

публикувано на 30.06.24 в 05:00

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44