Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК изтегли жребия с номерата на партиите в бюлетината за евровота

| обновено на 24.04.19 в 19:04
Снимка: БГНЕС

ЦИК изтегли жребия с номерата на партиите в бюлетината за европейските избори. 

ГЕРБ са с номер 12, БСП за България – номер 18, АБВ, под името "Коалиция за България" – номер 10, ДПС – номер 20, НФСБ – номер 1, ВМРО – номер 3, "Атака" – номер 14, "Воля" – номер 23, независимият кандидат Десислава Иванчева – номер 11, инициативният комитет, издигнал Евгения Банева – номер 22.

Коментирайки изтегления номер 12, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че го възприемат като „12-а победа, която предстои да постигне ПП ГЕРБ“.

Георги Свиленски от БСП каза, че с номер 18 са изтеглили „добър късмет“: „Конкретна и ясна задача – 1-во място и 8 мандата на европейските избори, смяната на модела и изгонването на ГЕРБ от властта“, добави той.

От името на АБВ и други леви, които се пребориха да се явят под името „Коалиция за България“ и с номер 10 на изборите, Румен Петков обещава енергична кампания: „Както се казва, знаем им номерата, това е резултатът от жребия“, каза той.

За атрактивния номер 1 на НФСБ лидерът на партията Валери Симеонов каза, че е „най-хубавият“: „Господ е с нас, провидението е с нас, съдбата е с нас, остава и ние да си свършим работата – да увеличим тази цифра“, добави той.

Във ВМРО не са нумеролози, отбеляза Ангел Джамбазки за падналия се номер 3: „Може да означава 3-ма представители, но ще трябва сериозна работа“, каза той.

Третата патриотична формация – партия „Атака“, която е с номер 14. Неин представител заяви, че е необходимо „да си вземем своето от ЕС, за силна България с номер 14“.

За ДПС номер 20 е номер на успеха: „На 20 години е младежката ни организация, ние разчитаме изключително много на младите ни кандидати“, каза Илхан Кючюк.

Фаталният номер 13 се падна на „Да, България“ и ДСБ: „Ние ще бъдем любимец 13, ще покажем една истинска алтернатива“, коментира Алина Добрева.

Номер 23 се падна на „Воля“. Според лидера на партията Веселин Марешки „дори жребият показва колебанието дали ще бъдем двама или трима в Европейския парламент. Затова 23“.

Кампания от ареста ще води Евгения Банева – номер 22. Българско национално обединение е партията, която я издигна като кандидат за евровота. Председателят на формацията Георги Георгиев обеща: „Очаквайте много шоу от нас. Ще е по-интересно от ареста да се водят кампаниите“.

Петър Кържилов – представител на инициативния комитет, издигнал Десислава Иванчева, която също не е на свобода, и получила номер 11, изрази очакване тя „да бъде освободена, така че да води нормална, равна кампания с другите участници“. „Ако това не стане, сме готови да водим кампанията ѝ от ареста“, добави той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08
В базиликата

Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца

Здраве, мир, благоденствие и повече деца - т ова е пожелал българите папа Франциск, който прие днес  на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май.  Държавният глава посети и знакови за България места в Рим и почете делото на светите братя Кирил и Методий.   Румен Радев и..

публикувано на 23.05.24 в 19:02