Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

"Российская газета" поставя акцент върху срещата между руския президент Владимир Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, която според изданието може да бъде определена като историческа, тъй като последният контакт на високо равнище между Москва и Пхенян беше през 2011 година. Москва приветства усилията на Северна Корея за развитие на диалога с Южна Корея и за нормализация на отношенията между Пхенян и Вашингтон.

Владимир Путин е във фокуса и на британското издание "Гардиън". Вестникът обаче не коментира срещата с Ким Чен-ун, а решението на Путин за опростена процедура по предоставяне на руско гражданство на жителите на непризнатите републики в Донбас. Това провокативно решение беше взето само три дни, след като Володимир Зеленски спечели президентските избори в Украйна. Кремъл все още не е поздравил Зеленски и не е признал официално резултатите от изборите, коментира вестникът. В хода на кампанията Зеленски даде да се разбере, че може да бъде по-комуникативен по въпроса за сепаратистките региони, отколкото Порошенко. Сега обаче решението на Путин Киев прие като опит да бъде продължена интеграцията на Донецка и Луганска области в състава на Руската федерация, както и за опит да бъде оказан натиск върху новия президент, за да седне на стола за преговори.

"Взгляд" съобщава за скандал с качеството на руския петрол. Полша и Чехия отказаха да пропускат „замърсен“ нефт през своята територия, пише изданието. Това заплашва Русия с огромни загуби и е удар по репутацията на страната в областта на нефтодобива. Съдейки по всичко, до тези мащабни последствия е довела алчността на някои руски петролни компании и прякото нарушение на технологията на добив, коментира "Взгляд".

Джо Байдън официално обяви своята номинация за кандидат за президент на Съединените американски щати от Демократическата партия, това е водещата тема за "Таймс". Байдън заяви, че по този начин отговаря на молби от страна на различни световни лидери „да спаси света“ от Доналд Тръмп. Байдън представи кратък видеозапис, в който обрисува апокалиптична картина на разделение и расова омраза в случай, че Доналд Тръмп спечели втори президентски мандат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН (отляво надясно) дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи, заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ"  (ИТН)  след среща с ГЕРБ-СДС в  парламента . Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Дискусия: ЕРП-тата могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите

Електроразпределителните дружества ще могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите на тока или чрез европейски фондове за модернизация. Около това мнение се обединиха представителите на компаниите на дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. Карел Крал от "Електрохолд" обясни, че в момента българските цени на..

публикувано на 18.06.24 в 14:11

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мегаделото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев. И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много..

публикувано на 18.06.24 в 13:57

Съдът: "Пирогов" да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная". Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава Ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото,..

публикувано на 18.06.24 в 13:55
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 13:38