Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновка търси справедливост за имота си - паметник на културата

| обновено на 26.04.19 в 14:29
3
Снимка: Здравка Маслянкова

Великотърновката Илка Иванчева три години се върти в омагьосан кръг, търсейки справедливост за имота си, който е със статут на паметник на културата. С помощта на Община Велико Търново през 2015 година тя реновирала къщата си, но на следващата година при самосрутването на съседния имот, който също е културна ценност, върху къщата на Иванчева са нанесени сериозни щети и последвала принудителна мярка от Министерството на културата да събори имота си.

Илка Иванчева потърси програма „Хоризонт“ за проблема си, по който едновременно има прокурорска проверка и съдебно дело.

680 са имотите, обявени за културни ценности във Велико Търново. Състоянието им не е добро, посочи арх. Донка Колева от общинската дирекция „Култура и туризъм“:

„Повечето сгради, може би, около 60% от сградния фонд на Стария град е в недобро физическо състояние. Просто деградира и е необходимо преизгражданото на тези сгради, което, донякъде е в конфликтна ситуация с идеята за опазване на културното наследство, тъй като реконструкцията не винаги се приема като най-добрия начин на съхраняване“.

Една от рисковите сгради в историческата и духовна столица на България е имотът - паметник на културата на 62-годишната Илка Иванчева. Двуетажната къща на ул. „Велчо Джамджията“ е пред срутване.

„След фасадна реставрация, по инициатива на Общината през 2015 година къщата получи нова фасада, нова дървена дограма, ръчна изработка, нови капители, изработени от университетски художник доктор на изкуствата. 2016 година се самосрути съседната къща. От кадастъра ми отговориха, че тя е собственост на инженер Зеленков и на още един бизнесмен Ивайло Димитров. Когато падна съседната къща, нищо не се случи. Когато разчистиха отломките на падналата къща, те изрязаха едни носещи греди, не укрепиха, не изчистиха партерния етаж. Стената се разцепи от лицевата страна. Разцепи се и се наруши конструкцията“.

И започнала сагата на имота, който е деклариран като недвижима културна ценност от значение „ансамбъл“, а днес е в рисково състояние.

„За тези три години нещата се извъртяха – от претенции на Министерството на културата към съседите ми те да укрепят сградата, претенциите се насочиха към мене. Веднъж след като съм похарчила четирицифрена сума, за да стане сградата приятна за гледане, тя беше и в идеално конструктивно състояние, сега пише, че не съм я поддържала“.

В началото на 2018 година арх. Милен Маринов, регионален инспектор при Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, издава принудителна административна мярка. С нея се прави разпореждане в едномесечен срок Илка Иванчева да демонтира покрива и втория жилищен етаж на имота и да постави плътна защитна ограда от към улицата, а в срок от три месеца да направи архитектурно заснемане на сградата и инвестиционен проект за възстановяване на недвижимата културна ценност, които да бъдат съгласувани с Института за недвижимото културно наследство. Според арх. Милен Маринов имотът на Илка Иванчева е в аварийно състояние и вината не е само на съседите бизнесмени, чиято къща се самосрути:

„Правени са преустройства и не може да се твърди, че само вината е на комшиите. Да, оттам започна, но преди това е заложен проблемът, защото гредите, всичките дървени конструкции, даже тя има една стена, която директно е изградена върху гредореда, което не е позволено. Няколко тона тежи тази стена. Освен това отгоре, от покрива тече. Не дай си боже да падне там на главната улица и да убие някой човек“.

Илка Иванчева твърди, че административната мярка на арх. Маринов от миналата година, според която трябва да събори опасния си имот, е получила в началото на този месец. За юни е насрочено дело във Великотърновския административен съд. Най-вероятно разпореждането ще бъде отменено заради сгрешен кадастрален номер на имота, призна арх. Маринов и посочи:

„Ако издам втора мярка и не предприеме никакви действия, ще задължа Община Велико Търново да събори къщата или да я обезопаси, като си търси по съдебен ред средствата от собствениците“.

Илка Иванчева е категорична, че съседите ѝ бизнесмени са виновни за състоянието на имота ѝ и държавата, и Общината не би следвало да имат претенции към нея:

„Някой прави нещо, някой някаква щета нанася и не носи отговорност за това. Защото в закона пишело, че поддръжката на паметниците на културата са отговорност на собствениците. Но преди това в един по-мащабен закон, какъвто е Законът за устройство на територията, един вид се казва: „Чупи, купи“ – който причини щета, я отстранява до нивото, което е било преди увреждането“.

През 2016 година Илка Иванчева завежда жалба срещу своите съседи за увреди на имота ѝ в Районната прокуратура във Велико Търново. Жалбата е отхвърлена, това прави и Окръжната прокуратура. През март 2017 година Апелативната прокуратура отменя отказите на по-долните две прокуратури и връща жалбата за ново разглеждане. Едва в началото на тази година Районната прокуратура отново възобнови проверката.

Бизнесменът Тодор Зеленков, собственик на самосрутилия се втория етаж на съседния на Иванчева имот, е категоричен, че не дължи обезщетение на съседката си и отказва коментар:

„Какво обезщетяване, никакво обезщетяване не може да има. Нямам никакъв коментар, затова, защото нищо не съм нанесъл. Като има разследване, да проверят и да установят“.

Докато приключат прокурорските проверки и съдебните дела, надеждата е къщата паметник на културата на ул. „Велчо Джамджията“ да не стане поредната, попълнила списъка на самосрутилите се сгради паметници на културата в историческата и духовна столица на България.

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Съдът касира изборите за общински съветници в Пазарджик

Пазарджишкият административен съд касира изборите за общински съветници в Пазарджик. Делото беше образувано по жалба на трима кандидати, които оспориха разпределението на мандатите в градския парламент. Съдът е установил, че има разминаване в преброените и отчетените действителни и недействителни гласове, а също и гласовете "не подкрепям никого"...

публикувано на 04.07.24 в 18:56

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов беше осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния булевард "Сливница" през май миналата година. След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години.  Младежът няма да има право да шофира в..

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Васил Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI..

публикувано на 04.07.24 в 17:02