Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволнен британски министър отрича намеса в теч на информация за „Хуавей“

За първи път жена става министър на отбраната на Великобритания

| обновено на 02.05.19 в 17:40
2
Гавин Уилямсън - вече бивш министър на отбраната на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уволненият британски министър на отбраната Гавин Уилямсън отрече да има каквато и да било роля в изтичането на информация за китайската компания „Хуавей“.

„Съжалявам, че смятате, че неотдавнашното изтичане на информация от Съвета за национална сигурност е тръгнало от моето министерство. Категорично смятам, че не е така“, написа той в писмо до Мей, което публикува в Туитър.

„Твърдо отричам да съм бил замесен по какъвто и да е начин в изтичането и съм уверен, че подробно и официално разследване ще покаже, че съм прав“, добави той.

Уилямсън бе уволнен снощи след разследване във връзка с изтекла информация от тайно правителствено заседание, посветено на „Хуавей“. Кабинетът на Тереза Мей обяви, че министър-председателката е „загубила доверие“ в него.

Неговото място ще бъде поето от Пени Мордант, досегашен министър за международно развитие. Мордант е първата жена в страната, станала министър на отбраната.

Според Даунинг стрийт решението за уволнението е било взето въз основа на разследване на обстоятелствата, при които без позволение е била разкрита информация от среща на Съвета за национална сигурност.

Разследването започна миналата седмица, след като вестници съобщиха, че Съветът се е съгласил да позволи на „Хуавей“ да участва в някои аспекти от изграждането на нова безжична комуникационна мрежа от пето поколение (5G). „Дейли телеграф“ тогава съобщи, че в кабинета са били повдигнати възражения за възможни рискове от сделката за националната сигурност.

Правителството твърди, че не е било взимано решение по този въпрос.

От „Хуавей“ отричат, че сделката носи рискове за шпионаж или саботаж, както и че компанията е контролирана от китайското правителство.

Гавин Уилямсън бе назначен за министър на отбраната от Тереза Мей през 2017 година.

Заметник-лидерът на Лейбъристката партия Том Уотсън каза тази сутрин, че Уилямсън има право да иска името му да бъде очистено и най-добрият начин това да стана е чрез полицейско разследване. 

От Скотланд Ярд заявиха, че случаят е обект на Съвета за национална сигурност и на правителството и на този етап не се предвижда допълнително разследване. Лейбъристката партия ще поиска разяснения в парламента за уволението на Уилямсън.

Британското правителство обаче не смята, че е необходимо да занимава полицията с изтичането на информация от Съвета за национална сигурност.

В отговор на призивите на депутати за полицейско разледване номер 2 в кабинета Дейвид Лидингтън каза, че случаят е приключен. Той поясни, че уволнението на министърът на отбраната Гавин Уилямсън не е за извършено престъпление, а заради загубата на доверие от страна на премиера.

„Премиерът каза, че смята случаят за приключен и секретарят на кабинета не смята, че е необходимо случаят да се пренасочи към полицията, но ние, разбира се, ще сътрудничим напълно на полицията, ако тя сметне, че необходимо разследване“, подчерта Лидингтън.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Даунинг стрийт 10 – централен вход

Скандал с изтекла информация за „Хуавей“ в британското правителство

Разделеното заради Брекзит британско правителство бе застигнато от нов скандал днес след изтичане на информация, че премиерът Тереза Мей позволила при определени условия на китайския гигант „Хуавей“ да развива мобилна мрежа 5G в страната, предаде..

публикувано на 26.04.19 в 11:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна започват дълги пътни ремонти на ключови участъци

Във Варна утре започват продължителни ВиК ремонти на ключови пътни участъци в града. Става дума за района на бул. "Република" и кръговото движение на голям строителен хипермаркет и за бул. "Княз Борис". По трасетата ще се въведе временна..

публикувано на 07.10.24 в 07:17

Министър Карадимов: Създаването на индустриални паркове може да привлече огромен инвеститорски интерес

Създаването на мрежа от индустриални паркове в България може да привлече огромен инвеститорски интерес към страната ни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който в събота беше гост на Благоевград и провери какво..

публикувано на 07.10.24 в 06:45

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа,..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към..

публикувано на 06.10.24 в 20:21