Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Проф. Лидия Денкова: Нашето дигитално време е длъжник на Леонардо

Тепърва ще осъзнаваме връзките между наука и изкуство, казва преподавателят в НБУ

"Витрувианският човек" е една от емблемите на ренесансовия гений.
Снимка: БГНЕС

Навършват се 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. У нас годишнината ще бъде отбелязана със серия от събития. По инициатива на италианския посланик в България Стефано Балди във фоайето пред Центъра за книгата се открива изложбата "Леонардо. Благородният гений". 

В Нов български университет представят изследователски резултати от пътуващия семинар до Флоренция "500 години живот. Изобретения и изкуство в наследството на Леонардо да Винчи". Проектът е осъществен от преподавателя проф. Лидия Денкова и нейни студенти през април и се базира върху посещения на знакови исторически обекти, свързани с живота на Леонардо.

"Трудно е да се каже с няколко думи какво преживяхме, но така или иначе за нас беше изключително вълнуващ досега с оригиналите, които италианските музеи са изкарали в момента в големите музеи на Флоренция. Да кажем това, което ние посетихме са "Уфици", Палацо Векио, музея "Галилео Галилей" на ренесансовата наука, музея на самия Леонардо да Винчи, където всички могат сами да се забавляват, дори да пресъздават изобретенията на Леонардо", разказа проф. Денкова пред "Хоризонт". 

"В Милано наистина беше забележително посещението ни на библиотека "Амброзиана", където се пази най-големия кодекс, т нар. Атлантически кодекс, съдържащ над 480 фолия с близо 1120 страници и за пръв път библиотеката беше извадила един от вариантите на този огромен кодекс атлантически, наречен Атлантически не по името на океана, а по името на тогавашния размер на атласите, които са били над метър и нещо. Трудно мога да опиша какво означава човек да се докосне до оригиналите на Леонардо да Винчи и да си даде сметка за невероятната широта, невероятната дълбочина на всичко онова, което той е направил", допълни преподавателят.

Всяка епоха се опитва да си присвои универсалния гений

Като припомни мисълта на Леонардо, че е лесно да бъдеш универсален, проф. Денкова изтъкна, че "всяка епоха се опитва да си присвои този универсален гений, чието обхващане е наистина невъзможно".

Днешният ден е повод да си припомним за тази универсалност, която, за съжаление, нашето време все повече забравя, смята проф. Денкова. "Нашето време, ако вземем не само политиците, но и дигиталният ни 21 век, все още сме длъжници на необозримото наследство на Леонардо."

Леонардо не е зад нас, а пред нас и ние имаме все още какво да гледаме, подчерта проф. Денкова. Тя е на мнение, че широко известните картини на Леонардо да Винчи в известен смисъл засенчват "онова, което той е написал, което е създал, което е завещал като разбиране за поведението на всяко едно поколение, за отношението на всички към света и към изкуството, към науката, към всичко, за което се сетите".

За разлика от Леонардо днес не говорим за съвършенство, а за успеваемост

За разлика от страстния стремеж на Да Винчи към съвършенство, ние днес не говорим за съвършенство, говорим за успеваемост, отбеляза още проф. Денкова.

"Интересува ни нещо, което има полза, което лесно може да се осъществи, но което не е задължително да бъде съвършено. А всъщност съвършенството е това, което би трябвало да възпроизведем като наша дългосрочна визия."

Днешното време, в което говорим за иновации, коренно се различава и от разбирането на Леонардо да се изобретява през изкуство, добави още Лидия Денкова.

"Ние тепърва ще осъзнаваме и връзките между наука и изкуство. Говори се, че това, което той е написал за линиите на светлината, рисувайки, всъщност е в основата на квантовата теория за вълновата природа на светлината. Т. е. има този начин на изобретяване който е особен, който е доста по-задълбочен, който е насочен действително към долавяне на красотата и оттам към изобретенията."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният кабинет стартира процедура за разширяване на ГКПП "Малко Търново"

Служебното правителство започва процедурата по разширяването на граничния контролно-пропускателен пункт "Малко Търново". До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции. Решението е взето на среща при премиера Димитър Главчев с..

публикувано на 09.05.24 в 12:49

Васил Терзиев защити изграждането на велоалея в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев защити решението за новата организация на движение в центъра на София. Няколко дни в района на бул. „Фритьоф Нансен“ и бул. „Патриарх Евтимий“ има протести заради изграждане на велоалея. Живеещите са недоволни от премахването на част от паркоместата. Заради решението  Европейския център за транспортни политики..

публикувано на 09.05.24 в 12:44
Доц. Екатерина Дамянова

Доц. Екатерина Дамянова за чудесата Библейски

Тази нощ е посветена на на светите места в Йерусалим, за чудесата, за които се говори в Библията и за библейската археология и откритията от последните години.  Гост в "Нощен Хоризонт" по темата е доц. Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология и история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Екатерина Дамянова е изследовател..

публикувано на 09.05.24 в 12:24
Гражданската инициатива „Даная за живот” внася в Министерския съвет исканията за 6 конкретни спешни реформи в детското здравеопазване.

"Даная за живот" внесе в МС близо 12 000 подписа с искане за реформи в детското здравеопазване

Година след смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница "Пирогов" нейната майка Ани Стоянова и съмишленици поискаха от държавата спешни реформи в детското здравеопазване. Те внесоха близо 12 000 подписа в подкрепа на исканията в Министерския съвет. Сред тях са - изграждане на електронна система за насочване на родители към подходящи за..

публикувано на 09.05.24 в 12:15
Димитър Главчев

Главчев отказва отстъпки пред РСМ, призова за изпълняване на изискванията за ЕС

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза служебният премиер и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната.  Главчев призова да се изчака да стане ясно какъв ще бъде съставът на новото правителство в Скопие. Радев: Нека кампанията за..

публикувано на 09.05.24 в 12:10

Плевен се възстановява след снощната буря

Плевен постепенно се възстановява след снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града. Силна градушка връхлетя Плевен (галерия) Спешно заседание свика кметът д-р Валентин Христов на всички фирми, които отговарят за почистването на града. В..

публикувано на 09.05.24 в 11:57

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът е подал 18-годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на главата и шията. В резултат на проведените процесуално-следствени действия под ръководството..

публикувано на 09.05.24 в 11:51