Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Ако не бъдат осигурени жилища за изгонените от Войводиново роми, може да бъдем осъдени

Красимир Кънев
Снимка: БГНЕС

На 24 април ЕСПЧ задължи правителството да осигури алтернативни жилища на 3 ромски семейства от Войводиново, изгонени в началото на януари, чиито къщи бяха съборени.

За БНР председателят на Българския хелзински комитет Красимир Кънев, че „привременните мерки са само една част от решението на ЕСПЧ, а другата част е, че се дава приоритет на жалбата. Става дума за едно много бързо придвижване на тази жалба. Привременните мерки задължават държавата да реагира незабавно и да осигури достойни условия настаняване, каза още той.

„Ние сме в контакт с жалбоподателите. Досега не е предприето нищо. Имам известни страхове, че тези привременни мерки ще бъдат изпълнени, тъй като чухме реакциите и на кмета на Войводиново, веднага след постановяването им, и на други отговорни държавни хора, например на кандидата за евродепутат Ангел Джамбазки, който каза нещо от сорта, че това бил някакъв съд, на който нищо не му дължим. Имам страх, че поради неизпълняванането им ние ще бъдем осъдени допълнително, тъй като неизпълняването на привременните мерки води до автоматично нарушение на правото на жалба“.

В момента ромските семейства от Войводиново живеят в нечовешки условия в „гетото на гетото на квартал Столипиново“, допълни Кънев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“

“Имам сериозни основания да предполагам, че както в този конкретен случай, така и в няколкото други дела, които евентуално ще достигнат до ЕСПЧ, България ще бъде осъдена многократно. Ще бъдат намерени многобройни нарушения на конвенцията и българските данъкоплатци ще трябва да изплатят много високи обезщетения“.

Ромите от Войводиново са регистрирани законно на територията на община Марица, но самата община не разполага с общински жилища, обясни Кънев.

В друг случай на напрежение, свързано с роми и незаконни помещения в "Баталова воденица", също са били постановявани привременни мерки от ЕСПЧ. В друго дело  -„ Иванова и Черкезов срещу България“ пък такива са постановени в полза на българи, живели на морето. И в двата случая обитателите са останали в незаконните си жилища:

„Няма значение дали са роми или българи, има принципи, които трябва да се спазват. Те са, че в резултат от мярката, която е премахване на незаконната постройка, който и да е от обитателите не бива да остава бездомен, особено когато става дума за зимен период и за уязвими групи. Ако това е единственият дом на човека и той е живял там продължително време, държавата, независимо че е незаконна постройката, трябва да се погрижи да му осигури някаква алтернатива“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над души 20 са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на..

публикувано на 03.10.24 в 13:40

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите за еврокомисари за конфликт на интереси. Тя трябва да приключи до 22 октомври, като нейната работа..

публикувано на 03.10.24 в 13:39
главен асистент Елина Петкова

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни добавки" по време на 23-тата Национална среща между лекари и медии на фондация МОСТ.  Гл.ас...

публикувано на 03.10.24 в 13:20

Мащабна руска атака с дронове срещу Украйна, нанесени са щети на енергийна инфраструктура

Руските сили са извършили тази нощ масирано нападение с дронове срещу 15 украински области, нанасяйки щети на търговски и жилищни сгради, предаде Ройтерс, като се позова на информация на местните власти. Украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили 78 от 105-те дрона, насочени към украинската територия, а освен това се предполага,..

публикувано на 03.10.24 в 13:13