Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

НАП слага под постоянен контрол всички със задължения над 100 000 лева, гласи челото на "24 часа", посветено на правителствено решение от преди седмица. За София квотата е над 200 000 лева. Мярката е част от пътната карта за приемането ни в чакалнята на еврозоната.

България е усвоила едва 1,5 процента от европарите за чист въздух, пише "Сега" на първата си страница. Година и половина преди края на програмния период България е успяла да получи 1,7 милиона лева от средствата, предназначени за борба с фините прахови частици, алармира "Сега". 

"Далаверите за селски туризъм по ПРСР са нищо в сравнение с тези за агротехника", пише "Земя". В анализа се изтъква, че реално средствата от Европа изобщо не достигат до хората в селата, а най-вече до земеделски производители от голям и корпоративен размер, консултантски и търговски фирми, дистрибутори на земеделска техника и държавни служители. 

"Монитор" изтъква, че "бием градушките с 13 000 ракети". В пространен материал по темата всекидневникът ни информира, че 50 площадки ще пазят Розовата долина и Хасковско, а ракетите могат да летят до 7 километра.

Столичните вестници днес отразяват пространно завършващата визита у нас на Папа Франциск. "Монитор" изтъква думите му, че "София е символ на мир между религиите" и посланието му към бежанци във Враждебна, че "пътят им е кръст". "Папа Франциск благослови 250 деца в Раковски", пише "24 часа" за вчерашния втори ден от визитата. В карикатурата на последната страница на "Сега" премиерът Борисов е протегнал кофичка кисело мляко към Франциск и се изповядва "Кълна се, суджуците не стигат до мен". Критичен е коментарът на главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков. Той определя визитата и посланията за мир като "Йезуитски спектакъл" и критикува папата, че не се е поклонил на гроба на Сергей Антонов. "Папоистерия" е озаглавен коментар в "Дума", според който "Исус да се бе спуснал на пл. "Батенберг", нямаше да предизвика такъв нечовешки възторг", а медиите не са обърнали внимание на спорни послания на папата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рейчъл Рийвс

Лейбъристите ще опитат да подобрят пост-Брекзит търговската сделка с ЕС

Лейбъристите ще се опитат да подобрят елементи от търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС, заяви в интервю за "Файненшъл таймс" министърът на финансите в сянка Рейчъл Рийвс. Рейчъл Рийвс посочи, че повечето компании за финансови услуги "не смятат Брекзит за страхотна възможност за техния бизнес". Въпреки че лейбъристите остават..

публикувано на 17.06.24 в 11:43
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Задава ли се кабинет "Орешарски - 2"?

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заговори за нови избори и попита задава ли се правителство "Орешарски - 2". В публикация във Фейсбук той посочва, че е все по-вероятно служебният кабинет да остане като редовен, с мандат на ГЕРБ и подкрепен от ДПС, ИТН, "Величие" и БСП. В такъв случай съдбата на ГЕРБ е ясна, смята Костадинов...

публикувано на 17.06.24 в 11:33

Елена Керачева: За българите в чужбина е по-лесно да следят в социалните мрежи изборните кампании

Този път в Гренобъл намаляха гласовете за ДПС и се увеличиха за "Величие". В три поредни избора Възраждане запазват борят на гласовете си в Гренобъл. През последните години се запазва тенденцията и остава стабилно положението на ПП-ДБ. Това коментира Елена Керачева, председател на СИК в Гренобъл, пред БНР. Сред..

публикувано на 17.06.24 в 11:26
Хор

Празничен концерт на абитуриентите от хор "Звъника" в Плевен

Стотици песни, десетки пълни зали с почитатели на детското хорово изкуство и първото излизане на сцени. Това отново си припомниха абитуриентите от хор "Звъника", една от емблемите на Плевен. Създател и ръководител е Ваня Делийска. Заради големите си заслуги към развитието на детското творчество е удостоена с най-високото звание "Почетен гражданин"...

публикувано на 17.06.24 в 11:21

Автобус на водород тръгва по маршрута на тролейбус №9 в София

Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи по тролейбусна линия номер 9 в София, а возенето в него ще е безплатно. Той е част от започващите тази седмица "Български водородни дни". Целта е БАН да представят ползите и потенциала на чистия водород. Задвижваният с водород автобус ще е по улиците на София до 20 юни. След това..

публикувано на 17.06.24 в 11:17
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България. Според Йотова "търпението на българските граждани се изчерпва" и скоро трябва "да се поздравим със стабилно правителство". Вицепрезидентът за пореден път потвърди тезата си, че отговорността сега се носи от първата политическа сила и нейния..

публикувано на 17.06.24 в 10:40

Пияни и дрогирани шофьори са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново

Пияни и дрогирани водачи са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново. В крайдунавския град при един от шофьорите дрегерът е отчел над 3 промила алкохол. 60-годишинят свищовлия е спрян при специализирана полицейска операция, а апаратът е отчел 3,16 промила алкохол в издишания въздух. Водачът е отказал кръвна..

публикувано на 17.06.24 в 10:32