Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран се оказа във фокуса на срещата на високо равнище Лондон - Вашингтон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо е на кратко еднодневно посещение в Лондон. Той проведе работен обяд с британския външен министър Джереми Хънт и се срещна с премиера Тереза Мей. Засегнати бяха въпроси от широк спектър на международните отношения, но тъй като визитата на Помпейо идва в момент, когато Иран обяви, че частично се оттегля от ядреното споразумение от 2015 година, това неизбежно се превърна в център на внимание на дадената от Помпейо и Хънт пресконференция. От пресконференцията стана ясно, че действията на властите в Техеран могат да имат последици за Иран.

Великобритания и нейните европейски съюзници искат споразумението да се запази, защото вярват, че то ограничава иранските ядрени действия и настояват иранците да подновят пълното му съблюдаване.

Официалната реакция на Джереми Хънт:

„Ядрената сделка с Иран бе голямо постижение на западната дипломация. Въпреки големите проблеми, които имаме в Близкия изток, днес Иран няма ядрени оръжия, както и неговите съседи. Двамата с държавния секретар Помпейо сме съгласни, че ще бъде голяма стъпка назад в този район, ако се появяват ядрени оръжия. Ако иранците нарушат тази сделка, ще има последици и реакция от европейските лидери. Ние призоваваме иранците да помислят дълго и внимателно, преди да нарушат споразумението. Не е в ничий интерес, със сигурност не е и в интерес на Иран това да стане“.

Майк Помпейо потвърди, че американците и британците са заедно по въпроса:

„Ние сме на една и съща страна. На страната на ценностите за демокрацията, на страната на свободата, на страната на иранския народ - да има свобода и демокрация, на страната на Европа, която да съществува, без да се провеждат терористични нападения в нейните столици“.

Американският държавен секретар обаче не уточни какви биха могли да бъдат евентуални нови санкции срещу Иран.

Помпейо обсъди и много други въпроси в Лондон, като друг основен сред тях е даването на достъп на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ за изграждане на нова безжична комуникационна мрежа от пето поколение във Великобритания. Помпейо заяви, че това може да бъде риск за сигурността на страната и Съединените щати могат да бъдат принудени да намалят присъствието си в Обединеното кралство, защото китайската компания може за използва позицията си за шпионаж срещу Америка. Британското правителство твърди, че решение още не е взето. Случаят предизвика голям политически скандал миналата седмица след уволнението на министъра на отбраната Гавин Уилямсън за изтичане на информация от заседание на Съвета за национална сигурност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Майк Помпейо

Американският държавен секретар Майк Помпейо днес ще посети Лондон

Американският държавен секретар Майк Помпейо днес ще бъде на посещение в Лондон, след като отложи вчерашната си визита в Берлин , потвърдиха от американското посолство в британската столица.  Майк Помпейо ще се срещне с премиера Тереза Мей и с..

публикувано на 08.05.19 в 06:19

САЩ предупредиха европейския бизнес да не използват механизма на ЕС за заобикаляне на иранските санкции

В сряда Съединените щати предупредиха европейските банки, инвеститори и бизнес да не се ангажират с така нареченото дружество със специална цел (SPV), подкрепено от ЕС, имащо за цел да се улесни недоларовата търговия с Иран и да се заобиколят по..

публикувано на 08.05.19 в 17:52
Флоренс Парли, френски министър на отбраната

Франция: Иран може да бъде обект на санкции, ако се оттегли от ядреното споразумение

Френският министър на отбраната Флоренс Парли заяви в сряда, че Иран може да бъде изправена пред налагането на санкции, ако Техеран реши да не изпълнява поетите през 2015-а година ангажименти, когато страната подписа Съвместния цялостен план за..

публикувано на 08.05.19 в 12:59
Мохамад Джавад Зариф

Иран се оттегля частично от ядреното споразумение от 2015-а

Техеран е предал на посланиците на Великобритания, Германия, Европейския съюз, Китай и Франция писма, в които ги информира, че частично се оттегля от ядреното споразумение от 2015 г., съобщи Асошиейтед прес. Писмата трябва да бъдат доставени на..

обновено на 08.05.19 в 08:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна

Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна, докато се придвижва към град Торецк в рамките на нова офанзива в Донецка област. Торецк се намира северозападно от град Горливка, който е под контрола на сепаратистите от 2014 г. насам...

публикувано на 29.06.24 в 18:19
Марк Рюте

Рокадите по върховете в Европа и НАТО белязаха изминалата седмица

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта принципите, към които ще продължи да се придържа. Освен нейната бяха одобрени кандидатурите и на..

публикувано на 29.06.24 в 17:51

АПИ е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на 2 991 транспортни фирми

Агенция "Пътна инфраструктура" е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на превозвачите. Средствата са предоставени на 2 991 транспортни фирми в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл при кандидатствали над 3300 превозвача.  Това..

публикувано на 29.06.24 в 17:39
Янка Такева

Синдикат на българските учители: В Бюджет 2025 трябват допълнително 1,45 млрд. лв. за средното образование

Според разчетите на Синдиката на българските учители към КНСБ, в бюджета за следващата година трябва да се осигурят допълнителни 1 милиард 450 милиона лева за системата на средното образование.  Средствата са необходими за увеличаване на заплатите и за..

публикувано на 29.06.24 в 17:21

Голям пожар край гръцката столица

Голям пожар обхвана планината Парнита, северно от Атина. Въпреки предупреждението на властите да не се пали огън на открито пожарът обхвана горски масив и поради силния вятър огънят постоянно променя посока. Пътна полиция затвори за движение..

публикувано на 29.06.24 в 17:12
Делян Пеевски в НС на 27 юни 2024 г.

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото

Новото начало за ДПС е факт и който не го разбира, остава в миналото. Това е заявил съпредседателят на партията Делян Пеевски на среща с излъчените от нея кметове. През последните дни областни структури на движението свалиха доверието от..

публикувано на 29.06.24 в 17:09

БСП: Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост

Общопартийната контролна комисия на БСП оповести, че Корнелия Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост.  В съобщение от централата на "Позитано 20" се казва още, че подалата оставка председателка на БСП има изпълнени два..

публикувано на 29.06.24 в 16:54