Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна гора осъди на затвор опозиционни лидери и агенти на ГРУ

Снимка: БТА

Черна гора осъди на затвор 14 души, включително двама опозиционни политици, за предполагаем план за сваляне на правителството с руска подкрепа през 2016 г., предаде АФП.

Проруските опозиционни лидери Андрия Мандич и Милан Кнежевиц получиха по 5 г. затвор за участието си в „престъпна организация“, чиято цел била „възпрепятстване на черногорското членство в НАТО“, се казва в решението на съда.

Сред останалите 12 осъдени са двама руснаци - предполагаеми агенти на ГРУ, получили задочно присъди от 12 и 15 г. затвор.

Москва отрича всякакво участие в предполагаемия заговор, който бил планиран за деня на парламентарните избори през октомври 2016 г.

От началото на процеса преди година и половина двамата проруски опозиционери го критикуват като политически мотивиран лов на вещици с подкрепата на правителството, който имал за цел да унищожи политическия им лагер.

Според прокуратурата заговорниците имали подкрепата на Кремъл да убият тогавашния премиер и настоящ президент Мило Джуканович.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мило Джуканович: ЕС или интегрира Западните Балкани, или губи за сметка на Русия и Китай

Европейският съюз трябва да интегрира Западните Балкани бързо, за да съхрани собственото си бъдеще, както и да запази буферния район от руско и китайско влияние. Това заяви в интервю за Ройтерс президентът на Черна гора Мило Джуканович, цитиран от БТА...

публикувано на 08.05.19 в 19:55
Мило Джуканович

Джуканович обвини проруската опозиция в осуетен заговор за убийството му

Черногорският премиер Мило Джуканович обвини проруската опозиция в страната си, че е част от осуетен заговор за убийството му. В интервю за частна телевизия Джуканович визира коалицията „Демократичен фронт“, която на парламентарните избори..

публикувано на 10.11.16 в 07:52

Двама руски граждани са сред заподозрените за участие в заговор за убийство на Мило Джуканович

Двама руски граждани са сред заподозрените за участие в предполагаемия заговор за убийство на премиера на Черна гора в деня на изборите в средата на месеца, съобщиха прокурори в Подгорица, цитирани от Асошиейтед прес.  Разследвани са общо 21 души, сред..

публикувано на 21.11.16 в 18:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски,..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и..

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си..

публикувано на 17.05.24 в 20:11