Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стево Пендаровски положи клетва като президент на Северна Македония

Радев пред Пендаровски: Очаквам по-дейна работа на комисията за изясняване на историческите спорове

Румен Радев беше единственият държавен глава на страна от ЕС

| обновено на 12.05.19 в 19:25
6
Румен Радев и Стево Пендаровски
Снимка: Прессекретариат на президента

На среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски президентът Румен Радев е изразил очакване двустранната комисия за изясняване на историческите спорове да бъде по-дейна. Ако работата на комисията продължава с това темпо, Северна Македония може да бъде приета в Европейския съюз преди всички двустранни спорове да бъдат изяснени,  посочи Радев:

"Очаквам друга динамика в работата на така наречената мултидисциплинарна експертна комисия, която изостава в своята работа. Всички тези неща, които трябва да се случат по този договор, трябва да залегнат и в учебниците и в издателствата и в медиите в Македония, защото, ако продължаваме така, ще се окаже, че един ден Македония отдавна вече ще е формален член на ЕС, а ще има останали спорни въпроси, които от тук нататък могат да създават проблеми, което не е в духа на две държави членки на ЕС".

Европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония са от изключителна важност за България и трябва да подкрепяме усилията на Скопие за покриване на критериите за членство, подчерта Радев:

"Ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, култура, религия и език".

Радев призова клаузите на Договора за добросъседство между София и Скопие да бъдат условие в преговорите на Брюксел за членство на Северна Македония в ЕС:

„Това означава да имаме категорична и силна подкрепа за европейската перспектива на Република Северна Македония. Разбира се, не безусловна, но с ясни и откровени условия, така че ние да бъдем абсолютно предсказуеми и да знаем накъде вървим и какво изискваме“, посочи президентът. "Условия, които да са базирани изцяло на европейските принципи и ценности за добросъседство и на европейските утвърдени механизми за отстояване на националния интерес. Смятам, че така ще имаме една много добра перспектива, една ефективна подкрепа от наша страна, за да имаме ефективно, а не формално обединена Европа", добави държавният глава.

Преди разговора със Стево Пендаровски, президентът Радев разговаря и с председателя на македонския парламент Талат Джафери. Пендаревски е приел поканата на Румен Радев да посети България.

По-рано днес Стево Пендаровски положи клетва като президент на Република Северна Македония. Това стана на официална церемония в парламента. Румен Радев беше единственият държавен глава на страна от Европейския съюз, който присъства на церемонията. На клетвата присъстваха още президентите на Сърбия Александър Вучич, на Албания Илир Мета и на Косово Хашим Тачи, както и външните министри на Гърция и Черна Гора и делегации от Турция, Полша и Словения.

Стево Пендаровски обеща да бъде президент на всички граждани - и на тези, които са го подкрепили, и на тези, подкрепили опонентите му.

Той обяви, че първата му задача е да подаде ръка за съвместна работа с опозицията: 

"Чувствам, че моята първа задача, като президент, предложен от политическото мнозинство, е да защитавам статуса и правата на политическото малцинство. Защото демокрацията устоява само когато различните малцинства в обществото са защитени от евентуалното своеволие на мнозинството, а затова най-често законите не са достатъчни. Политическите разлики между хората и партиите ще продължат, защото са естествени и нужни, но енергията и потенциалът на обществото могат да бъдат обединени".

Сред основните приоритети, около които трябва да се случва това обединение, Пандаровски очерта членството на страната в ЕС и в НАТО, както и етническия баланс между отделните общности.

Пендаровски посочи два основни приоритета за Северна Македония - по-високите нива на икономическото развитие и нулева толерантност към престъпността и корупцията. Постави и акцент върху регионалното сътрудничество със съседните държави.

Новият президент на Република Северна Македония говори и за отношенията със съседните държави, като договорите с България и Гърция той посочи като позитивен пример за политическа смелост. В речта си Пендаровски заяви, че е време да се заличат раните от близкото минало.

Стево Пендаровски е първият държавен глава, избран след промяната на името на страната, и поема поста от Георге Иванов, който беше президент два последователни мандата.

Преди седмица Пендаровски, подкрепян от широка коалиция с участието на управляващия Социалдемократически съюз, спечели втория тур на президентските избори срещу Гордана Силяновска – кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Защитник на споразумението с Гърция за промяна на името на Македония, политик с прозападни виждания, за когото членството в НАТО и ЕС е ключова цел, доскоро национален координатор по подготовката на Скопие за  членство в Алианса, Стево Пендаровски става петият президент на страната след обявяването на независимостта ѝ. Той обаче ще е първият държавен глава на Република Северна Македония след промяната на името ѝ. Пендаровски поема поста с обещанието да е президент на всички граждани на Северна Македония: "Моята мисия е да обединявам всички заедно да вървим напред. Ще бъда фактор на стабилност, а не фактор на кризи".

Освен билет за европейско бъдеще, изборът на Пендаровски е край на тъмното минало на страната, смята премиерът Зоран Заев: "Никой повече не може да застане на пътя на прогреса. Нашето място е в НАТО и в ЕС. Точка".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поне 12 ранени при руски удари срещу Харков

Украйна - 12 души бяха ранени при руски удари по град Харков, които доведоха до прекъсване на електрозахранването, предаде АФП. Въздушен удар е имало и по критичната инфраструктура в Сумска област, където също има прекъсване на електрозахранването. В Кривой Рог в резултат на ракетен удар, бяха ранени четирима души. Масирана атака..

публикувано на 21.10.24 в 08:58

Пазарът на бързи кредити продължава да расте

Пазарът на бързи кредити продължава да расте. Очевидно хората имат нужда от такива кредити. Това каза в интервю пред БНР Иван Стойков от портала за финансови консултации "Моите пари". Бързите кредити - рискове и регулация Сумата се одобрява в рамките на минути и на час. Става дума за малки суми, които не са от интерес на банките ...

публикувано на 21.10.24 в 08:57
Георги Ганев

Георги Ганев: На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната

На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната , заяви пред БНР икономистът Георги Ганев. "По мои очаквания ще изпълняваме и последния критерий с данните за ноември или декември. Веднага след това ще се поиска извънреден доклад. Той ще трябва да борави с данните за бюджета от 2023 г., защото тези за 2024 г. все още няма да са налични",..

публикувано на 21.10.24 в 08:53

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по..

публикувано на 21.10.24 в 08:43
Лиляна Павлова

Лиляна Павлова: Без спешни мерки Европа ще започне да изостава критично

Европа изостава от конкуренцията на САЩ и Китай. Нужни са спешни мерки и реформи, иначе ще започнем да изоставаме критично . Това мнение изразява в интервю пред БНР Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и бивш заместник-председател на Европейската инвестиционна банка (2019 - 2023). Утре тя ще бъде модератор на конференция, на..

публикувано на 21.10.24 в 08:05
Мая Санду

Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс. При 98,42% от преброените бюлетини, 50,8%..

публикувано на 21.10.24 в 08:01

Ралица Трифонова: Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта

Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта , заяви пред БНР арабистът Ралица Трифонова. Тя изброи фронтовете, на които страната воюва и каза: " Не мисля, че Израел е в позиция, която може да продължи твърде дълго. Въпросът е какво ще се случи оттук натаък и каква е стратегията на страната".  Тя подчерта, че Израел..

публикувано на 21.10.24 в 07:53