Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частна фирма строи 6-етажна жилищна сграда в двора на училище в Бургас

2
Частна фирма започна строителство на 6-етажна жилищна сграда в двора на училище „Любен Каравелов“ в Бургас. Изкопните работи са стартирали на 7-и май.
Снимка: Даниела Костадинова

Частна фирма започна строителство на 6-етажна жилищна сграда в двора на училище „Любен Каравелов“ в Бургас. Изкопните работи са стартирали на 7-и май и пред южната фасада на училището вече е излята бетонна плоча. Учители, родители, както и ръководството на учебното заведение, се събраха на протест тази сутрин. 

В един от най-презастроените квартали в Бургас „Възраждане“ строителната фирма „Комплекс Билд“ започна изграждането на жилищна кооперация на 70 см отстояние от новопостроената по европейски проект сграда на училище „Любен Каравелов“. При старта на строителните работи е съборена оградата на училището, опакован е трафопостът на електроразпределителното дружество EVN, между улиците „Гладстон“ и „Ивайло“ е разрушена новата  тротоарна настилка. Теренът върху, който се строи, е частен, върнат след реституция, а 14-дневният срок за обжалване на издаденото строителното разрешително е изтекъл, каза адвокат Ирен Попов, който защитава интересите на учебното заведение:

"Този същият строеж, новият, ще бъде разположен на регулационната линия към училището, свързано или с включено застрояване. Най-просто казано – на калкан. Въпросът е, че от тази същата страна, където ще има шестметрова и 70 см стена на калкан, от същата страна училищната сграда на новия учебен европейски корпус, построен преди една година и половина, има фасада с 20 прозореца и две врати".

Учители и родители се събраха в двора на училището, за да изразят недоволството си от строителните безобразия. Директорът на училището Десислава Димова е внесла сигнал в Община Бургас.

Със заповед на кмета Димитър Николов строителните дейности са спрени, а районният кмет, издал строителното разрешително на частните инвеститори, ще бъде санкциониран, каза зам.-кметът по култура и образование в общината Йорданка Ананиева:

"Решението на този проблем е спирането на обекта, докато не се промени подробният устройствен план и не се пригодят строителните книжа в съответствие с нормативните изисквания за отстояние от нашата сграда".

Сега проектът за строителството на 6-етажната жилищна сграда трябва да бъде преработен. Защо изобщо е допуснато това строителство, е проблем, който Общината трябва да реши. А как ще реагират частните инвеститори, предстои да разберем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия", недалеч от международното летище "Рафик Харири", което все още функционира. Отекнали са силни..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от БТА. Русия заяви, че е превзела още едно село близо до град Покровск - логистичен център в Източна..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на участниците е за незабавно примирие в Ивицата Газа и предотвратяване на по-широк конфликт в Близкия..

публикувано на 05.10.24 в 18:02

С многохиляден митинг унгарската опозиция се противопоставя на проорбанската пропаганда

Хиляди унгарци да се събират в Будапеща за митинг срещу пропагандните мрежи на премиера Виктор Орбан, което е знак на нарастващо доверие сред опозицията в страната, съобщава агецния Блумбърг. Протестът в събота пред централата на държавната телевизия в унгарската столица, беше организиран от Петер Маджар, чиято партия ТИСА влезе в..

публикувано на 05.10.24 в 17:43

Изложба–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново

25 домашно приготвени баклави участваха в изложбата–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново За 12-ти път празникът на баклавата в село Малиново събра на площада пред местното читалище хора от различни етноси. "Нашето село е прочуто с баклавата. Това е на празник на селото и се възстановяват всички традиции. Дай Боже да го..

публикувано на 05.10.24 в 17:17
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" в София

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" се провежда пред Съдебната палата в София.  В него участват както палестински организации, така и български граждани. Ето какво казаха част от протестиращите: "Тук съм да изразя подкрепата за потиснатите народи на Ливан и Палестина, които в момента търпят буквално геноцид". "Никой,..

публикувано на 05.10.24 в 17:10
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел, след като страната бе подложена на критики за начина, по който провежда операциите в Ивицата Газа. "Смятам, че сега е най-важно да се завърнем към политическо решение и да спрем изпращането на оръжия, които се използват за сраженията в..

публикувано на 05.10.24 в 16:45