Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Грозев: Цената на Ф-16 е такава каквато е, политическа цена не съществува

Снимка: БГНЕС

„Цената на Ф-16 е такава каквато е, политическа цена не съществува. Единственият начин цената на изтребителите да бъде свалена, е да бъде направена някаква финансова еквилибристика, тоест част от нещата, които са ни нужни, да бъдат поръчани на по-късен етап“. Това заяви пред БНР Красимир Грозев от списание „Аеро“ по повод въпросителните около придобиването от България на Ф-16 блок 70 в рамките на модернизацията на родната армия.

„Има две цени, за които трябва да говорим – първата цена е, която американското правителство е дало в отговор на нашето запитване за даване на оферта. Там офертата е била за около 2 млрд. лева без ДДС. Когато нашата страна е поискала обвързваща оферта, е поискала и допълнителни неща. Така че сумата, която ще дойде от САЩ до три-четири седмици, ще бъде още по-висока – заради поисканите допълнителни неща и заради задължителен буфер, който се предвижда“, допълни Грозев в предаването „Нещо повече“.

„За да може една сделка да бъде по-лесно преглътната от данъкоплатците, цената ще бъде намалена, а след няколко години ще бъдат похарчени още пари, защото кой помни, нали, всяко чудо за три дни. Това нещо се прави в цял свят, предполагам, че ще бъде направено и при тази сделка. Неизбежно е“.

Красимир Грозев категорично отхвърли възможността България да се върне към „грипените“ на Швеция, защото:

„Обещано е на политическо ниво на САЩ, че България ще купи военни самолети от тях. САЩ ще си търсят това обещание, независимо кой е на власт“.

Интервюто с Красимир Грозев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Атанас Запрянов: Преговорите между България и САЩ за нови изтребители се развиват добре

Преговорите между България и САЩ за покупката на нови изтребители се развиват добре, заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Вчера в интервю за "Хоризонт", министър Красимир Каракачанов посочи, че засега не успяваме да договорим изгодна..

публикувано на 15.05.19 в 17:53
Самолет Ф16

Полк. Любен Лозанов: Преговорите със САЩ за Ф-16 са обречени на успех

Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на..

публикувано на 07.05.19 в 08:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наводнения и жеги в САЩ

Наводненията и високите температури в САЩ продължават. Най-малко 2 души са станали жертва на водната стихия, стотици са евакуирани. Повече от 3 милиона  са хората засегнати от наводненията в щатите Небраска, Южна Дакота, Айова, Минесота. Към това..

публикувано на 25.06.24 в 10:20

Подписка в подкрепа на осъден лекар започват в две болници

В общинската болница в Дупница и в тази в Гоце Делчев започва подписка в подкрепа на осъдения на 3 години за убийство д-р Николай Карастоянов.  Искането е той да е на разположение и да работи по специалността си. Д-р Карастоянов е осъден заедно..

публикувано на 25.06.24 в 10:16

В Мурсалево гледат заедно Европейското благодарение на млад човек, избрал да се върне на село

От началото на Европейското първенство по футбол площадът на село Мурсалево оживява всяка вечер. Пред 8-метровия екран, за да гледат мачовете, се събират не само жители на селото. Станислав Грозданов - млад човек, който се завръща наскоро в..

публикувано на 25.06.24 в 09:33

Заради частни ВЕЦ-ове ли земеделските производители останаха без вода за напояване

Редуцирани са ни количествата вода за напояване от МОСВ почти наполовина и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са. Това каза в интервю пред БНР директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева...

публикувано на 25.06.24 в 09:21
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане"..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с три жертви край София

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в..

публикувано на 25.06.24 в 08:56