Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Централна тема за румънските вестници е визитата на папа Франциск в Румъния, която започва днес и ще продължи до 2 юни. В. "Гъндул" определя визитата като "историческа". Посещението на папата предизвика и протест, който е одобрен от кметството, "в защита на правата на православието", отбелязва изданието.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да въведе от 10 юни петпроцентно мито върху всички стоки, идващи от Мексико, е тема на вестниците в Съединените щати. Тръмп изглежда вижда в митата единственото решение на голям брой проблеми във външната политика, но не му се получава, пише в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Тръмп продължава да твърди, че цената на митата се поема от търговските партньори на САЩ. Истината е, че Мексико няма да плаща тези мита, както и не плаща за изграждането на гранична стена. Митата на Тръмп се плащат от американците, изтъква изданието. "Вашингтон пост" отбелязва, че икономическите последици на новия план на Тръмп могат да бъдат усетени бързо и болезнено.

Русия си запазва правото по всяко време да поднови изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег независимо от внесения в Държавната дума законопроект, спиращ временно неговото действие, пише "Известия", като се позовава на източници от руския парламент. Според цитирани в статията експерти този законопроект, внесен от руския президент Владимир Путин, сигнализира на международната общност, че Москва е готова да запази статуквото, но смята да гарантира изцяло сигурността си, отговаряйки огледално на действията на Вашингтон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на електронното управление показа демо бюлетините, отпечатани от техническо устройство за машинно гласуване (ТУМГ), инсталирано със софтуер, изграден при довереното изграждане.

Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация удостовериха съответствието на машините за гласуване на изборите на 9 юни. Приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни Необходимите документи са изпратени в Централната избирателна..

публикувано на 25.05.24 в 19:42
Тил Линдеман

Втори спектакъл на "Рамщайн" в Белград

Тази вечер е вторият спектакъл на "Рамщайн" в Белград, след като снощи култовата немска група вдигна на крака сръбската столица. Около 120 хиляди души от цяла Европа пристигнаха в града за шоуто.  Публиката посрещна известната и предизвикателна група с гръмогласни овации и аплодисменти в петъчната вечер.  Вокалът Тил Линдеман откри сета с..

публикувано на 25.05.24 в 19:33

Обявяват носителя на "Златната палма"

Тази вечер ще стане известен филмът носител на "Златната палма" на 77-ия филмов фестивал в Кан. 22 творби бяха в състезателната листа. До последния момент състезателната програма на фестивала в Кан поднасяше изненади, но журито с председател Грета Гъруинг вече е отсъдило на заседанието си далеч от публиката.  Шансове за следващия лауреат..

публикувано на 25.05.24 в 19:26

Турция и Русия работят за създаване на платформа за продажба на газ

Турция и Русия работят активно за създаване на търговска платформа за продажба на природен газ, пишат руските информационни агенции.  "Интерфакс" цитира министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар според когото в момента с руската страна се работи върху концепцията за ценообразуване в центъра за търговия с газ...

публикувано на 25.05.24 в 19:21

Проектодокладът на асамблеята на НАТО препоръчва двустранни договорки за подкрепа на Украйна

Повече договори за производство на боеприпаси, двустранни договорки за подкрепа на Украйна. Това препоръчва проектодоклад на Комитета по отбрана и сигурност към Парламентарната асамблея на НАТО. Сесията на Асамблеята се провежда в София. А част от препоръките може да станат и решения след срещата на НАТО във Вашингтон пред юли. Български..

публикувано на 25.05.24 в 19:06

Баловете в София започнаха

Абитуриентските балове в София започнаха. Слушатели на "Хоризонт" алармират, че  въпреки предупрежденията на МВР абитуриенти се разхождат по уличните платна в центъра на града в опит да стигнат до луксозните ресторанти, в които ще отбележат паметното в живота им събитие. Движението на места също е затруднено.

публикувано на 25.05.24 в 18:28

750 са абитуриентите във Велико Търново

Велико Търново изпраща тази година 750 абитуриенти. Младите хора минават по 200-метров червен килим пред театъра. Кметът Даниел Панов връчи лентите на пълните отличници. Най-много - 23-ма, са тези от Езиковата гимназия. Дефилетата са съпроводени и с концерти на ученическите оркестри.

публикувано на 25.05.24 в 17:20