Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мултиинструменталист от Ню Йорк с поредица концерти у нас

Луис Шуадрън иска да създаде среда, от която публиката да бъде част

Снимка: skywhitetiger.com

Възможност да създадеш нов свят - така мултиинструменталистът от Ню Йорк Луис Шуадрън вижда силата на музиката. По-известен като Sky White Tiger, той създава своите сайк-поп проекти, след като вече е придобил опит да свири заедно с "Рейдиохед", Дейвид Боуи и Елтън Джон.

В следващите три дни изкушените от музикалната вселена, която Луис сътворява, имат шанса да ѝ се насладят на живо. Първият му концерт е тази вечер в столичен клуб. Утре той ще бъде във Велико Търново, а в неделя - в Пловдив. Това обаче не е първото му идване тук. Миналата година Луис започна европейското си турне от София.

"Харесвам настроението в България. Имах няколко концерта миналата година, тогава бях за първи път в страната и усетих, че публиката е наистина готина. След концертите хората искаха да си говорим за музика, почувствах се свързан с тях. Развълнувах се, започнах да обмислям нови неща и то на място, където има глад за нови стилове. Към това се стремя. Живеем във вълнуващи за музиката времена, в които можеш да създаваш нови стилове. Като изпълнител и като композитор в България усетих много енергия, бяхте много отворени към другите и към новостите. Това е ново и за мен и се вълнувам", сподели Луис Шуадрън за предаването "Хоризонт до обед".

Луис казва, че връзката с публика, която наистина се интересува от изкуството, е много важна за всеки творец. В Ню Йорк той има група, с която свири, но често пътува и сам за концерти извън САЩ. За него е важно да създаде цял свят чрез музиката:

"Мога да го направя с гласа си, с кийборд, с китари, всичко това съчетано с някои други елементи и електронни звуци, така че мога да развия соло версия на работата си. И така отивам на концертите си. Така ще дойда и в България. Ще има компютри, синтезатори, гласови ефекти".

Луис Шуадрън признава, че иска да създаде среда, от която публиката да бъде част.

"Искам да достигна до хората. Това означава, че музиката е всеобхватна. То е като да създадеш групово съзнание. И ако трябва да го постигна, трябва да участвам като водач, който създава това по свой начин. /.../ Често пиша за хора в трудна ситуация или за такива, които живеят ексцентрично или безконтролно. Пиша от гледната точка на другия. Лично аз намирам хората за впечатляващи. В нови за тях ситуации, в моменти, в които трябва да реагират, в моментите, в които трябва да се справят с нещо или когато играят игрички със самите себе си. Човешкото същество винаги ще ми е интересно. Често се виждам със странни хора и това ми харесва много. /.../ За себе си открих, че да свириш, да създаваш среда, изпълнена с музика, означава да градиш доверие, това позволява на хората да се отпуснат и да се наслаждават. Тогава достигаш до тяхната най-добра „версия”.

Повече чуйте в интервюто в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Седемте стола" гостува в Народния театър

Комедията "Седемте стола", продукция на Драматичния театър в Ловеч по безсмъртната класика на Иля Илф и Евгений Петров, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър на 8 юни от 19:00 ч.  Най-известният комбинатор и бъдещият собственик на скритите в стол от умиращата му баба диаманти ще преминат през серия от комични обрати и..

публикувано на 07.06.24 в 16:59

Иво Милев с нов прочит върху биографията на Алеко Константинов

От няколко дни на книжния пазар е най-новата биография на Алеко Константинов – "Das Wunderkind". Автор е Иво Милев, изкуствовед, писател и изследовател.  "Алеко Константинов е много важен за нашето самосъзнание и културна история".  Милев работи върху масив от материали, запазен в архива на академик Динеков. "Има непубликувани..

публикувано на 07.06.24 в 15:12

Плевенската филхармония представя ABBA symphonie в зала "България"

В зала "България" на 8 юни ще гостува Плевенската филхармония. Люси Дяковска и Милица Гладнишка, под диригентството на Найден Тодоров, ще представят симфония "АББА". Музиката на АББА вече 50 години свързва всички генерации, отбеляза пред БНР Люси Дяковска.   "Цял живот съм я преживявала и изпълнявала с огромно удоволствие...

публикувано на 07.06.24 в 11:55

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет във Виена, но има и интерес към "чисто човешките сили".  Това е втората му творба.  "Започнах да..

публикувано на 05.06.24 в 19:08