Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Желев: Европа ще има шанс за силен лидер, когато той започне да се избира пряко

Ако Вебер оглави ЕК, ЕНП и Германия няма да могат да получат нищо друго в преговорите

Веселин Желев
Снимка: Ани Петрова

Ако разгледаме в обобщената картина - разпределението на местата в бъдещия ЕП - бих казал, че големите победители от евровота са либералите и зелените. Тези партии бележат значително увеличение на местата си. Либералите се качват над 100 от 68 преди, а зелените отиват на близо 70, а бяха 40 и няколко. 

„В големите западноевропейски страни тези партии също отбелязаха значителен напредък. Това са определено проевропейски, федералистки, прогресистки парти. За мен това е една реакция на обществата на предсказанията за дясно-популистка вълна в ЕС. Изглежда това е мобилизирало проевропейския електорат“.

Това каза за БНР политическият коментатор Веселин Желев. Той подчерта, че успехи бележат и дясно-консервативните и дясно-популистките партии във Великобритания, Франция и Италия, но подчерта:

„Трябва да отбележим че в тези държави останалият вот, взет заедно, е проевропейски и той е по-голям, включително във Великобритания, от този на евроскептиците и антиевропейсците“.

Вотът в България е бил „определено проевропейски“, а у нас текат процеси на европеизиране, допълни Желев в предаването "Събота 150" по "Хоризонт":

„Българският избирател отхвърли елементарната, примитивната, вулгарната антиевропейска пропаганда“.

Ниската избирателна активност у нас той отдава на „вътрешни фактори в последните месеци преди вота“ и най-вече на скандала „Апартаментгейт“.

Доколко една страна може да се намеси в избора на хората на петте най-висши постове в ЕС, зависи от нейното относително тегло в схемата за гласуване на Европейския съвет и на съвета на ЕС и от нейното място в основните политически семейства, коментира експертът:

„Сега сме изправени пред безпрецедентна ситуация, когато сформирането на мнозинство ще бъде трудно. ЕП и европейските институции излязоха от епохата, която продължи почти 15 години - на политическия комфорт на голямата коалиция. Сега политическо мнозинство, което да изтрае 4 години, ще трябва да е съставено от минимум 3 партии, а по-добре ще бъде да бъде от 4. Това прави нещата много трудно предвидими“.

По повод избора за нов председател на ЕК Желев изрази мнение:

„Европа ще има шанс да си избере силен лидер, когато европейците го избират пряко. Дотогава човекът на този пост винаги ще бъде резултат от политическа сделка“.

Ангела Меркел държи на кандидатурата на ЕНП и Манфред Вебер за председател на ЕК, но Франция е против. Според Желев, ако Вебер бъде избран „този път ще бъде много скъпо. ЕНП и Германия няма да могат да получат нищо друго. Всичко останало ще трябва да бъде дадено на тези, от които ще им зависи мнозинството през следващите пет години“.

Силният коз на Меркел в тези преговори е, че след разпределението на постовете идват преговорите за дългосрочния европейски бюджет, където Германия е най-големият платец, а въпросите се решават с единодушие.  

Желев е убеден, че би било „политически абсурд“ ЕНП да бъде изключена от управляващото мнозинство в ЕП:

„Прогнозирам, че ляво-либералните прогресистки партии ще се опитат да вземат колкото могат по-големи парчета от досегашната властна на ЕНП и по този начин да влияят върху върху нейната политика, върху курса на Европа“.

Еманюел Макрон е загубил вота във Франция от Марин льо Пен, но с разлика от 1% процент, а ляво-либерална формация, каквато е неговата, за пръв път печели толкова много европейски депутати, изтъкна Желев. Той подозира, че Италия ще е следващата най-горещата точка в Европа

„Това, което направиха италианците, е да се маргинализират сами и с изборите през март месец 2018 година, и сега с предварително изгубената им битка с ЕК за бюджета им. Те просто искат да нарушат правилата на еврозоната и на ЕС, на пакта за стабилност и растеж. Това няма да им бъде позволено от никоя комисия. Никой в Европа няма да посмее да се повтарят драмите с Гърция“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗП глоби голяма търговска верига с 25 000 лв. заради цената на пица

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред по-горна инстанция. Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в..

публикувано на 06.06.24 в 09:46

Франция отпуска 400 млн. евро кредит и 50 млн. безвъзмездна помощ на Украйна

Франция отпуска 400 милиона евро кредит и 50 милиона евро безвъзмездна помощ на Украйна. Това стана ясно преди пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Нормандия, където са честванията по случай 80 годишнината от десанта, променил хода на Втората световна война. Новата френска финансова помощ през агенцията за развитие е..

публикувано на 06.06.24 в 09:43

Преговорите за еврочленство на Украйна и Молдова да започнат до края на юни искат 12 страни от ЕС

12 страни членки на ЕС искат преговорите за членство с Украйна и Молдова да започнат до края на този месец, съобщава електронното издание "Юрактив". България не е сред тях. "Заедно призоваваме за приемането на преговорни рамки за Украйна и Молдова най-късно на Съвет "Общи въпроси" през юни, за да бъдат свикани междуправителствените..

публикувано на 06.06.24 в 09:36

Потушиха пожар в руска рафинерия, вероятно причинен от украински дрон

Потушен е пожар в петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област, съобщи областният управител Василий Голубев. Според него рафинерията е била атакувана от украински дрон. В резултат на това в завода е избухнал пожар. По предварителни данни няма загинали и ранени. Рафинерията се свързва с Виктор Медведчук, украински бизнесмен и..

публикувано на 06.06.24 в 09:00
Соня Момчилова

Соня Момчилова: Узрява идеята рекламата на хазарт да се забрани с еврорегламент

"Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни затруднения с рекламните бюджети на медиите . Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след подобна забрана." Това каза в интервю за БНР членът на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор Соня Момчилова. "Много е полезно, ако помолим нашите..

публикувано на 06.06.24 в 08:54

Между 15 000 и 20 000 германски туристи за България засегнати от фалита на туроператора FTI Group

Между 15 000 и 20 хиляди германски туристи за България са засегнати от фалита на третия по големина туроператор в Европа FTI Group, който в началото на седмицата подаде молба за несъстоятелност в регионалния съд в Мюнхен, сочат данните на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.  България не е сред най-сериозно засегнатите дестинации,..

публикувано на 06.06.24 в 08:36
проф. Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова: Държавата пести от висше образование. Последиците ще са тежки

Нормата на Закона за висшето образование не е спазена не само относно възнагражденията на преподавателите, но и по отношение на научно-изследователската дейност. Това заяви пред БНР проф. Миглена Темелкова, председател на УС на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Всеки университет трябва да има..

публикувано на 06.06.24 в 08:30