Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЧЕЛА - Първо читалищно единение в Лос Анджелис

Снимка: Елена Цанева

ПЧЕЛА или разшифровано - Първо читалищно единение в Лос Анджелис. Към тях прибавям и продуцента Петро Душков. Те са тези, които за 6-а поредна  година правят фестивал за хората от Балканите и за българите от Сан Диего, Лос Анджелис и окръг Ориндж. Фестивал, като в приказките, който трае не един, а цели три дни. “Три дни яли,пили и се веселили”, шеговито казва Калин Крумов, един от организаторите.

Фестивалът е традиционен. Провежда се всяка година винаги в края на месец май .Единият от тези дни  в него задължително е посветен на 24 май ,т.е на  българския език,култура и традиции. Мястото,където го правят наричат“Балканско селище”. Така е защото фестивалът е отворен и за други балкански общности, и за американци разбира се. В селището има различни кътчета, където се провеждат класове по приложни изкуства, везба, работа с глина и керамика, рисуване, изработване на кукерски маски, кътче където се разказват приказки и се пеят песни за децата.

“Педя човек” е вече трета година на фестивала и децата се връщат в къщи след фестивала с тази песен за малкото човече, което разказва приказки”, коментира Крумов.

Но не по-малко забавно е и за родителите, казва още Калин. На театралната сцена всеки може да се изяви, няколко хореографи водят класовете или работилниците по танци, а класът по пеене тази година води певицата Мария Дебелекова. Във фестивала преди 3 години се включва Валя Балканска, а в друго от предишните издания има истинска българска сватба с нашенски обичаи.

Това са три дни на активен отдих. А целта е да се обедини българската общност. Тук всеки,който идва, полага някакво усилие. Ако не е артист, който да дари фестивала със своето изкуство, той трябва поне 3 часа да бъде доброволец в една от останалите дейности. Например да участва в приготвянето на храната, в подготовката на различните класове или нещо друго, което му харесва. Но всеки, който е тук, трябва да прави нещо. И родителите, и децата помагат.

“Това е една организация,която се организира от нас, за нас и всичко е на доброволни начала. Всеки дава смяна на някои от тези кръжоци,кухня,сцена и т.н.“, разказва Валентин Пенчев, който преди 6 години е един от инициаторите, но се е преместил и сега живее в Индианополис. И въпреки че е надалече, вече 4 години в края на май той задължително е в Сан Диего със съпругата и двете им деца, за да станат отново част от това невероятно преживяване.

Тази година сред участниците във фестивала е и генералният консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев :

"Тука е пълно с деца. Второто поколение българчета, които тука се учат на род, на Родина, на език, на български дух, на българщина.Това е една спонтанна проява, в която хората се включват с желание и с ентусиазъм и когато приключи проявата, мисля, че с нетърпение очакват да дойде следващата година. Много е трудно с думи от далечно разстояние да се обясни, да се обрисува сатаващото… Една малка, но много активна България далече от нашета държава".

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52