Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26% от избирателите в секции с машини са използвали новия начин на гласуване

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Безспорно машинното гласуване на тези избори беше успех, именно заради това, че успя да се проведе в пълния му обем, както беше замислено. Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.
      

„Това се случи въпреки всички „пророци“, „касандри“, които от 5 години ни обясняват, че „такова животно“ в България не може да съществува, въпреки обструкциите, да не кажа саботажа, на предишния състав на ЦИК. Това е положителното и тук трябва да оценим честно – че тази ЦИК се справи с това предизвикателство в едни безкрайно кратки срокове, както и фирмата-доставчик“, коментира Манов в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него оттук нататък трябва да се анализира къде са дефицитите. 26% от избирателите, явили се в машинни секции, са използвали този тип гласуване, посочи той и добави, че с най-висок процент са София град и областите Габрово и Добрич. По думите му най-ниският машинен вот е в Кърджали, Търговище, Разград и Видин.

„Вотът на хората с машини се е концентрирал в големите градове. … Българският законодател описа една траектория – задължително машинно и само машинно гласуване от 2020 г. нататък, отпадане на хартиения вот“, подчерта Стефан Манов и добави мнението си, че машинното гласуване е добър начин да се прекратят "тези безумия, които се случват със секционните протоколи и грешките в тях". По думите му сега ЦИК е отделила повече от 2 дни, за да оправя несъответствия.

Манов отправи своята критика към ЦИК във връзка с подготовката на машинното гласуване в частта му за обработка на изборните резултати:

„Изключително късно публикувани методически указания. Изключително объркан и направо парадоксален начин на отчитане на гласовете от машинното гласуване. Вместо хартиеният протокол, официалният, да носи данните и от машината, и от бюлетините, той трябваше да ги носи, но смесено, пресметната предварително на отделен хвърчащ лист. В резултат на това стотици секционни избирателни комисии се явиха в РИК без попълнени данни от машинното гласуване. Това доведе до огромни закъснения. Всичко това не се дължи на машинния вот, а на лошото използване на машинния вот – той беше лошо оформен накрая в изборния протокол“.

По думите му трябва да се подобри обучението на секционните избирателни комисии, но и да се опрости процесът. „Смесеният вариант между машини и хартия е най-трудният, особено при лоши методически указания“, смята той. Според него постоянна изборна администрация е абсолютно ненужна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отец Никанор

Архимандрит Никанор: Трябва ни патриарх, който да поведе стадото нито на изток, нито на запад, а нагоре

Тревожна е тенденцията за радикализация на избора на български патриарх . Това заяви в интервю за БНР архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, преди Светият синод да излъчи тримата кандидати за поста. Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх Според него става дума за " вплитането в една по-голяма..

публикувано на 20.06.24 в 10:49
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: 50-ото НС да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да демонстрира устойчивост

Може би 50-ото Народно събрание ще трябва да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да се демонстрира стабилност и устойчивост на страната . Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност и представител на Съюз "Атлантик". " Това ще бъде и добър сигнал към нашите съюзници в рамките на ЕС и НАТО от гледна точка на излъчването..

публикувано на 18.06.24 в 17:08

Най-търсени служители - продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт

Продавачи, персонал, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт са сред най-търсените от бизнеса професии, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта към месец май. Регистрираната безработица в страната е 5,4 на сто, което е с малко над 0,2 на сто по-малко в сравнение с април. Регистрираните в бюрата..

публикувано на 18.06.24 в 13:37

Медицинският хеликоптер в действие - как и на кого помага?

В нормалните страни по стандарт хеликоптерът трябва да излети до петата минута , обясни пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт по медицинско спасяване по въздух. Той е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация. Ние нямаме дори зародиш на системата ХЕМС , подчерта експертът. По думите му, "всичко е пиар"...

публикувано на 17.06.24 в 10:41
проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии. Нелегитимни са

" В момента сме в процеса на падане и тези, които падат, които са водили, се намират в безперспективност. Тези, които наблюдават -  обществото, са объркани, защото никой не им е дал енергия за ентусиазъм и перспектива. В такава картина нямаш изход ." Този прочит на следизборната ситуация направи пред БНР политическият психолог проф...

публикувано на 17.06.24 в 07:46
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 13:05