Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният икономически растеж ще се забави до 2,6 процента през 2019 година, прогнозира Световната банка

Световният икономически растеж през 2019-а година ще се забави до по-слабите от очакваните 2,6 процента, преди да се подобри слабо до 2,7 на сто през 2020 година. Това прогнозира Световната банка в свой редовен полугодишен доклад. Предишна оценка на СБ от януари беше за икономически растеж в глобален план от 2,9% през настоящата година, като занижената прогноза се дължи на по-слаби от очакваното международна търговия и инвестиции.

За 2021-година се очаква растежът постепенно да се повиши до 2,8% в резултат на продължаващи благоприятни глобални условия на финансиране и умерено възстановяване в развиващите се пазари и развиващите се икономики.

Банката обаче предупреди, че рисковете за икономическите перспективи остават твърдо надолу с оглед на опасността за ескалиране на търговските напрежения. Основен повод за загриженост дава забавянето на растежа на световната търговия до най-слабо ниво след глобалната финансова криза преди десет години и спада в бизнес доверието, отбеляза Световната банка.

Растежът при нововъзникващите пазари и развиващите се икономики се очаква да се стабилизира през идната година. Някои страни оставят зад себе си периодите на финансово напрежение, но икономическата динамика продължава да е слаба.  

Увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП) при развитите икономики ще се забави през 2019 година, особено в еврозоната, заради по-слабия износ и инвестиции. Прогнозира се, че растежът на икономиката на САЩ ще се забави до 2,5 процента тази година и още повече - до 1,7 процента - през 2020 година.

Очаква се растежът в еврозоната да се колебае около 1,4 на сто през 2020-2021 година. Слабата търговия и вяло вътрешно потребителско търсене ще оказват отрицателно влияние върху икономическата дейност въпреки подкрепата, която продължава да предоставя паричната политика.

Според прогнозите на Световната банка икономическият растеж в България ще се забави минимално през 2019 година до 3 процента спрямо 3,1 процента през 2018 година, преди да отстъпи до 2,8 на сто през 2020 и 2021 година.

Прогнозира се темпът на увеличение на брутния вътрешен продукт в Западните Балкани да остане стабилен - 3,8 процента през 2020 година, като инвестициите в инфраструктурата и частното потребление ще помогнат за растеж в икономики като тези на Косово, Република Северна Македония и Сърбия.

Перспективите пред региона остават подложени на значителни рискове. На водещо място сред тях се нарежда по-голямото от очакваното забавяне в еврозоната, която е най-важният търговски партньор на региона. 

Таблица с новите икономически прогнози на Световната банка

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският премиер Виктор Орбан. Срещата   се проведе под лозунга "Защитата на границите не е..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки годишнината от войната, на фона на продължаващите сблъсъци в Газа и Ливан. Пропалестински митинг..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход идва на фона на опасения от нападение срещу страната от Израел в отговор на ракетните удари на Иран,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58
Сблъсъци с полицията по време на пропалестински протест в Рим

Демонстрации по света в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел

В навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел в редица големи градове по света   се състояха демонстрации с настояване за спиране на кръвопролитието в Близкия изток. Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон, където имаше както поход на протестиращите срещу войната, така и произраелско шествие в памет на..

публикувано на 06.10.24 в 18:38

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев. Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32