Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Христов: Партийната субсидия я използват политическите партии като параван

Има ли бъдеще за партиите, ако субсидиите станат 1 лев

Институтът за модерна политика предлага те да са по 1% от минималната заплата за глас

Снимка: Ани Петрова

При американския модел на финансиране на партиите системата е доста различна. Има драконовски мерки.

Това подчерта пред БНР д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика по повод намерението за намаляване на партийните субсидии до 1 лев на действителен глас.

„Според мен цялостното премахване на държавното финансиране не е уместно. От Института предлагаме радикално, но все пак разумно орязване на наистина твърде големите субсидии. Добър вариант, който обвързва размера на това финансиране с някакъв обективен критерий, е да върнем тези текстове в тяхната първоначална редакция през 2004 година – субсидията да се определя като 1% от минималната работна заплата на глас. През 2004 г. това беше 1,50 лв, но към днешна дата е 5,60 лева на глас – наполовина намаляване на субсидиите, но все пак запазване на разумен обем от средства, които да позволят на партиите да поддържат своята дейност“.

От Института са изпратили писма с това предложение до всички партии в НС, изтъкна Цеков в предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Той припомни, че до 2001 г. партиите у нас са се финансирали с дарения от физически и юридически лица, както и от членски внос. Дори и след това обаче има съмнения за икономически зависимости въпреки субсидиите. Експертът подчерта:

„По принцип проблемът с партийното финансиране у нас е доста по-голям! Не бива да забравяме, че публичните ресурси, които се изливат в партиите, далеч надхвърлят самата партийна субсидия. И сега държавните и общински администрации, по закон, предоставят за жълти стотинки под наем помещения в цялата страна. По линия на парламентарните групи те получават ежемесечно по 2/3 към брутната заплата на всеки депутат, които на практика са безотчетни пари… Заедно с това имаме и немалки средства, които евродепутатите получават за издръжка на офиси…“.

Цеков обобщи, че публичният ресурс, който отива в партиите, е „поне още толкова“, колкото субсидиите.

„Тези пари трябва да се управляват умно и ефективно, а не да се държат на влог, както правят много партии, начело с управляващите, защото тези пари се дават за конкретна дейност, а не за рентиерстване“.

Един лев субсидия е малко, но би дисциплинирал партиите, че „не са място за прехрана, а място, в което едни хора трябва да отстояват свои идеи, това да са хора с професии, да си имат друго занятие. Няма нищо по-лошо от професионалния партиец, защото за него над всичко е да има заплата и да изкара до пенсия, а не да работи за хората“.

Бившият депутат, кандидат за евродепутат и водещ на телевизионно предаване, Минчо Христов пък оцени като „пълни глупости“ популяризирани от платени социолози и политолози и членове на партийни централи твърденията, че партиите са осъдени на умиране, ако субсидията им се намали на 1 лев:

„Аз съм горд, че единственият закон за пълно и безусловно премахване на субсидията сме го внесли със Стела Банкова преди 13 и 14 години. Този разгул трябва наистина да спре. Досега партийните централи са излапали над половин милиард лева. Този грабеж трябва да спре. Това са парите на българските граждани и вместо да отидат за животоспасяващи лекарства, да спасят животи, те отиват в шепа хрантутници“.

Аргументът, че субсидиите са страшно необходими за воденето на партиен живот и без тях партиите не могат да водят активно своята дейност, Христов обори с думите:

„Това са приказките на БСП. Между другото, съм силно разочарован от тази позиция на БСП. Погледнете фактите! На последните избори се явих без никакви пари. Дори с инициативния комитет, който ме издигна, отказахме да обявим и банкова сметка. Отказахме да вземем и стотинка от хората. В същото време, видяхте резултата, се превърнахме в осма политическа сила в България от всички тези 25 партии и коалиции, които се явиха. Някои от тях имаха милиони субсидия. Когато Борисов не получаваше и стотинка субсидия, около 2,5 млн. български граждани гласуваха за ГЕРБ – през 2009 г. Когато БСП не получаваше субсидия, пак около 2 400 000 я подкрепиха. Сега им виждате резултатите с огромната субсидия. Идеите и принципите са това, което води до подкрепа на една партия, а не парите!“.

Христов изтъкна, че на евровота е изпреварил две парламентарно представени партии, които получават „многомилионни субсидии“. Той предлага всяка партия, която се явява на изборите, да има безплатно телевизионно време, а не субсидия. На твърдението, че липсата на субсидии би застрашила независимостта на партиите от бизнеса, той отвърна:

„Сега да не би да не взимат. Партийната субсидия всъщност я използват политическите партии като параван – казват „Имаме пари от партийна субсидия“. Всеки български граждани може да си направи най-елементарна сметка и да види, че парите, които партиите обявяват, не са тези, които харчат за изборите. Дали са зависими от мафията, можете да видите от законите, които се приемат“.

Партия, взела 1% на последните избори, получава 40 000 лева на месец, изтъкна Христов. 

Интервютата на Петър Волгин с Борислав Цеков и с Минчо Христов можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия за втори мандат

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  Новината бе потвърдена от белгийското председателство. По данни на "Политико", италианският премиер Джорджа Мелони се..

публикувано на 28.06.24 в 01:10
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава изданието "Политико", позовавайки се на три независими източника. Фон дер Лайен е призовала лидерите..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за агенция Франс прес. Защото според него силна НАТО е в интерес и на Франция, и на..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската делегация на срещата. "Водени от това, че става въпрос за държавни дела, за върховния главнокомандващ..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев по повод на отказа на президента Румен Радев да води делегацията на страната ни във..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската държава е изпратила до бюрото на Интерпол в Украйна всички необходими документи за екстрадицията му в..

публикувано на 27.06.24 в 18:53