Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа е заплашена от температурни рекорди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция, Германия, Унгария, Испания, Белгия и Швейцария се очаква много горещо време тази седмица. Възможно е да бъдат отчетени температурни рекорди. Най-високата отчетена температура във Франция за юни досега е била 41,5 градуса - през 2003 г.

Ранзан Камали - метеоролог на Би Би Си заяви: „Горещата вълна, обхванала по-голямата част от Европа, се дължи на метеорологична система над Атлантическия океан, която създава високо атмосферно налягане, което от своя страна носи горещ въздух от Северна Африка и Испания. Това означава високи температури и възможни нови рекорди. Според прогнозата тази седмица в Германия термометрите ще отчетат 41 градуса, 43 във Франция и 44 в Испания“.

В Париж беше обявено трето ниво към плана при екстремни жеги. Четвъртото ниво, последното, никога не е използвано. Част от плана е откриване на 900 „хладни места“, където температурите да са по-ниски - временни фонтани и системи за охлаждане с водна мъгла.

Образователното министерство отложи с 4 дни национални изпити за 800 000 ученици на 15 и 16-годишна възраст заради опасения за здравето на децата. Поради високата влажност времето ще се усеща дори като още по-горещо, предупреждават още метеоролозите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Франция се готви за 40-градусови жеги

Франция се готви за гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий тази седмица, които може да подобрят рекорда за юни, предаде Би Би Си. Температурите се очаква да достигнат 35 градуса и повече днес и да се повишат още до пика в четвъртък и..

публикувано на 24.06.19 в 11:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица,..

публикувано на 23.05.24 в 21:38