Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов, ИПИ: Предложението на ДПС за американския модел е пълна подмяна на оригиналния

"Не е сега моментът за смяна на модела на партийно финансиране" - тази своя теза коментира пред БНР икономистът от ИПИ  Адриан Николов. Според него и управляващата коалиция днес е потвърдила неговото становище, че на този етап моделът на държавно субсидиране работи най-добре и за малките, и за големите играчи в политиката и в парламента.

"Форматирането на диалога в посока на смяна на този модел е по-скоро популизъм и опит за демонстрация за съобразяване с народната воля, отколкото реално желание за промяна на модела", каза той в предаването "12+3" по програма "Хоризонт".

Той обясни т.нар. "американски модел":

"Директните корпоративни дарения на политически кампании в САЩ са изцяло забранени - независимо за какъв избор става дума. Пряко дарение от бизнес на партия в Америка не съществува от почти столетие".

Икономистът уточни, че предложението на ДПС за въвеждане на американския модел е пълна подмяна на това, което всъщност представлява моделът в Америка, защото те предлагат предимно да се разчита на корпоративно финансиране на партиите.

"В България партиите са свикнали на модела на субсидиите и рязката промяна ще е шок на партийните финанси", смята още той.


Цялото интервю на Даниела Големинова с Адриан Николов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Номинираният за премиер Росен Желязков (вляво), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на първия проучвателен мандат - 1 юли 2024 г.

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха п естеливи. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност Броени минути преди връчването на мандата от..

публикувано на 01.07.24 в 17:38
Калин Стоянов

Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура. По-рано той беше предложен за същия пост в кабинета на носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС.  Стоянов каза, че през почивните дни е водил разговори с предложения от ГЕРБ за премиер Росен Желязков:  "Разговорите бяха в посока на това какво сме постигнали в рамките..

публикувано на 01.07.24 в 17:08

Туроператорите настояват ставката от 9% ДДС за пакетните услуги да остане до края на годината

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. От 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща от 9 на 20%. Това беше оповестено в..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Българка, издирвана от гръцките власти, е задържана край Камено

Българка, издирвана от гръцките власти за незаконно осиновяване на 17 деца, е задържана край град Камено по искане на Бургаската окръжна прокуратура.  Спрямо Гюлгес Салим има издадена Европейска заповед за арест, която е потвърдена от гръцки съд.  Обвиненията срещу нея са за посредничество срещу заплащане при осиновяването на 17-те деца,..

публикувано на 01.07.24 в 16:58

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми морски плажове "Буните 2- изток“, "Буните 2- запад“ и "Фичоза“ - и..

публикувано на 01.07.24 в 16:43
Доц. д-р Александър Вълков

Ново ръководство на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен

Университетската болница в Плевен "Д-р Георги Странски" има ново ръководство. След проведен конкурс, изпълнителен директор стана доц. д-р Александър Вълков , известен и уважаван специалист по УНГ . Досега той беше началник на Клиниката "Уши, нос, гърло". УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен е най-голямата болница в Северна..

публикувано на 01.07.24 в 16:11

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари. Губернаторът на отдалечената сибирска област Тува заяви, че бушуват 23 горски пожара с обща площ около 1700 хектара в труднодостъпни планински райони.   В руския Далечен изток, в Якутия, също беше обявено извънредно положение. Там има регистрирани 107 пожара на над 330 хиляди хектара.

публикувано на 01.07.24 в 16:04