Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Борисов иска български представител в ЕС, върху когото има контрол

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

"Трудността с излъчването на основните представители на ЕС в настоящата ситуация беше предвидима и веднага, след като узнахме резултатите от евроизборите, тя стана очевидна, защото вече нямаме това статукво", коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.

„Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти можеха чрез споразумение помежду си да излъчват основните фигури в ЕС. А в момента имаме доста по-фрагментиран Европарламент, в който ЕНП и ПЕС са с отслабени, а либералите и Зелените са със засилени позиции“, коментира Минчев в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Според него, ако тези четири партии лесно постигнат консенсус за висшите постове, това ще ги циментира като партии, представителки на статуквото, и единствената опозиция в рамките на Европарламента и ЕС ще останат набиращите сила дяснопопулистки и националистически формации, които и без това на тези избори качиха своето представителство до около една четвърт от евродепутатите.

„Заради това би било здравословно да не се създава това единствено възможно разделение на основни партии и опозиция в лицето на националисти и популисти, а все пак в рамките на статуквото да съществуват достатъчно динамични противоречия и трудно постижим консенсус, за да се види, че разделението на позиции, на интереси, на визии за ЕС, преминават и вътре през партиите на статуквото“, отбеляза политологът.

„Доколкото познавам позициите на Бойко Борисов, той трудно подкрепя нещо, което не произтича от неговия интерес и от неговите собствени калкулации за ситуацията. Той би предпочел в европейските институции да има на ръководни позиции български представители, които са под негов контрол, а не човек като Кристалина Георгиева, която очевидно няма да бъде под негов контрол. И това е най-малкият аргумент за това, че планът за Кристалина Георгиева, доколкото изобщо съществува такъв, едва ли е само български. Той е вишеградски и е привлекателен с това, че Георгиева се намира на една много висока позиция в Световната банка и имаше доста добра позиция и постижения като еврокомисар“, коментира още Огнян Минчев.

„Ако представител на България – Мария Габриел или друг – стане върховен представител на ЕС за външната политика, то неговата дейност ще се определя преди всичко от общите политически позиции на ЕС като цяло, върху които България има доста минимално влияние. Така че за самия Борисов това би означавало практическа загуба на власт. Ако той е комисар с някакъв ресор, той би могъл да използва този ресор като инструмент, властови инструмент за договаряне и т.н., въпреки че това е сметка на дребно“, каза още политологът. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов е отказал България да получи поста върховен представител по външната политика

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар. Името на бившия еврокомисар по бюджета се..

обновено на 01.07.19 в 14:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните..

публикувано на 07.06.24 в 13:34

ЕК: Украйна и Молдова са изпълнили реформите за започването на преговори за еврочленство

Европейската комисия смята, че Украйна и Молдова са изпълнили всички необходими реформи за започването на преговори за членство в ЕС, съобщиха от белгийското ротационно председателство. Комисията е информирала за своята оценка постоянните..

публикувано на 07.06.24 в 13:30
Володимир Зеленски в Париж

Зеленски в Париж: В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение във Франция, произнесе реч пред френското Национално събрание. "В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа." - това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред..

публикувано на 07.06.24 в 13:17

Кабинетът отпусна 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Ботев във Враца

Служебният кабинет отпусна необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца.  Правителственото решение е във връзка с писмо от Община Враца до премиера Димитър Главчев с молба за финансова подкрепа.  Експертните..

публикувано на 07.06.24 в 13:06

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев...

публикувано на 07.06.24 в 13:05

Резултатите от матурите и от НВО в 4. клас – по-добри от миналогодишните

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.  Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран..

публикувано на 07.06.24 в 12:58

45-годишен е задържан за побой над сина си в столичен ресторант

45-годишен мъж е задържан за побой над 8-годишния си син в София. Инцидентът е станал в ресторант в "Люлин" на 31 май , научи "Хоризонт".  В Девето РПУ е постъпил сигнал, че в заведението мъж е пребил сина си.  Не са ясни причините за случилото се...

публикувано на 07.06.24 в 12:54