Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертизата по делото за радикален ислям в Пазарджик обори едно от основните обвинения на прокуратурата

Ахмед Муса
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Съдебно-теологичната експертиза по делото за радикален ислям в Пазарджик обори едно от основните обвинения на прокуратурата, че в книгата "Вероотстъпничество", която бе открита у Ахмед Муса и останалите обвиняеми, се призовава към "война и към смъртно наказание на неверниците".

Според вещото лице д-р Сефер Хасамов, преподавател във Висшия ислямски институт каза:

“Това, че някой човек чете определена книга и е запознат с това становище, по никакъв начин не означава, че тази книга подтиква определен читател да прилага смъртно наказание“.

Той коментира също въпроса дали ако човек не е образован може индиректно да си самовнуши такова послание:

“Ако човек няма подобна култура от всяка една литература може да извлече каквото си пожелае“ .

Отговори също, че в книгата “няма“ застъпена политика и коментира изказването си от залата, че “тя може да подтикне към политически възгледи“:

“Казах, че е свързана пряко с политическата доктрина на държавата Саудитска Арабия“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отстраниха прокурора по делото срещу Ахмед Муса, адвокатите поискаха отмяна на обвинителния акт

Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора, който изготви обвинителния акт срещу Ахмед Муса и 13-те негови поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава". Според магистратите главният обвинител в процеса, Нели Попова, е..

обновено на 20.06.19 в 15:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин..

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54