Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Учени от БАН подготвят дигитална кулинарна езикова карта на България

Във видеа местни хора ще показват как се приготвят ястия в автентична среда и на автентичен диалект

Доц. д-р Ана Кочева с 93-годишната баба Гана Кекевска от с. Голяма Желязна
Снимка: https://www.troyan21.com

Учени от БАН подготвят дигитална кулинарна езикова карта на България, с която характерни особености на българските диалекти се оглеждат в традиционни за съответния регион рецепти за ястия и напитки.

Подобна кулинарна карта не е правена досега в лингвистичен аспект, уточни в предаването „Нощен хоризонт“ ръководителят на проекта доц. д-р Ана Кочева. Тя посочи, че са правени редица карти, сред които най-важен е Българският диалектен атлас.

„Но тази карта няма диалог, защото тя ще бъде лингвистична, т.е. диалектна, но ще покаже характерните особености не само на диалектите, но и онова, което е съхранено от старите, традиционни български храни. Тоест, ще направим едно кулинарно райониране в лингвистичен аспект.“

Документални видеа ще показват приготвянето на автентични ястия

Кулинарната карта ще бъде интерактивна и ще съдържа не само звук като досегашните, но през филмчета ще показва технологията на приготвяне на съответната храна. Във видеата местни хора показват как се приготвя блюдото в автентична среда и на автентичния диалект.  

Учените се надяват картата да бъде принос в изследването не само на българската кулинарна терминология, но и във възраждането на практиката да се приготвят автентични ястия. „Кулинарният ни кръгозор сега така се е разширил, че, обичайки чуждите ястия и рецепти, сме забравили родното. Искаме да обърнем поглед назад и да видим с какво са се хранели нашите предци“, отбеляза доц. Кочева. По думите й, в резултатите от проекта има много изненади.

На терен се работи в говорни области, архаични и интересни в езиково отношение

Проектът е започнал в началото на годината, но сега, през лятото, се правят най-интензивните теренни проучвания, като се обхождат важни в лингвистично отношение райони. „Откриваме неподозирани български ястия, които не искаме да останат в забвение“, коментира Ана Кочева. "Ориентирали сме се към онези говорни области, които са архаични и интересни в езиково отношение."

Първата теренна експедиция е била в Ловешко-Троянския край. От този регион е например сватбарското жито. „Българинът винаги свързва житото с траурни поводи. Не, в този район сватбарското жито се приготвя и предлага при много радостни празници – сватби, кръщенета, войнишки изпращания. То се приготвя много сложно в продължение на два дни.“

Учените ще изследват и старите исторически диаспори - Бесарабия и Банат

Освен в Троянския край, досега учените са събирали данни за изследването в Пиринския край – в Банско, с емблематичните му езикови особености. В кулинарно отношение доц. Кочева даде пример с полейник – местно тестено изделие, което се залива с мазнината от разтопени свински дреболии.

В Якоруда за записали как се правят гаргалета – десерт, характерен само за този регион и наподобяващ грис халва, но с богата сиропирана заливка.   

Освен върху Мизия, Тракия и Македония, учените от БАН планират изследването да се разпростре и върху старите исторически диаспори: например Бесарабия и Банат.

От няколко години се работи и по Български диалектен кулинарен речник, допълни доц. Ана Кочева, според която новият проект „Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия“ се вписва в досегашните посоки на научните изследвания.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Троянският манастир отбелязва своя храмов празник

Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва своя храмов празник днес.  Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица е пренесена в Троянския манастир от монаси от Атон още през 1600-та година. Повече от 4 века тя продължава да помага със своите чудеса. И днес, на Успение Богородично, вярващи дойдоха в Троянската Света обител да се..

публикувано на 15.08.25 в 15:31
проф. Дойчо Димов

Проф. Дойчо Димов: В овцевъдството гори пожар, а БАБХ следва сляпо европейския регламент

Вирусът се разпространява с шеметна бързина. Една четвърт от породата вакла маришка овца в страната вече е унищожена , като 66% от популацията в Пловдивско е ликвидирана. Тези тревожни данни съобщи пред БНР проф. Дойчо Димов, председател на Сдружението за отглеждане и развъждане на маришките овце, както и дългогодишен преподавател по..

публикувано на 15.08.25 в 11:03

Ценоразпис на вратата на аптеката вместо етикет на всяка опаковка?

Ценоразпис на вратата на аптеката да информира хората за цените на лекарствата, отпускани с рецепта, вместо да се поставя етикет на всяка опаковка - това предлагат от Националната аптечна браншова камара в хода на извънредната смяна на етикети с цени на медикаментите, които трябва да са в лева и в евро. Според председателя на..

публикувано на 15.08.25 в 07:57

Тежка катастрофа между автомобил и автобус на градския транспорт в София

Тежка катастрофа стана рано тази сутрин между автомобил и автобус на градския транспорт в София на кръстовището на булевардите "Възкресение" и "Константин Величков".  Автомобилът се е врязал странично през прозорците на автобуса.  По информация на БНР има пострадали и загинал.  На мястото на инцидента са екипи на спешна помощ, пожарната и..

публикувано на 15.08.25 в 05:12

Д-р Аспарух Илиев: Проблемът с вируса на чикунгуня в Китай е голям, но рискът за Европа е много малък

Проблемът в Китай с вируса на чикунгуня е голям, но рискът за нас, в Европа, е много малък.   В това увери д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн. Лек ръст на случаите от Covid-19. Има ли опасност у нас от вируса чикунгуня? Южен Китай преживява най-голямата си епидемична вълна от вируса,..

публикувано на 14.08.25 в 16:55

Около 10 студентски общежития ще бъдат в ремонт в началото на настанителната кампания

Следващата настанителна кампания, особено в София, ще прилича много на предишната. Около 10 блока на различни университета ще бъдат в ремонт.  Това заяви пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети. От 2020 г. датират програмите за ремонт на студентските общежития за около 300 млн. лв...

публикувано на 14.08.25 в 10:54

Идва ли краят на консервната промишленост?

" Консервната промишленост в България може би е пред своя край. Скоро на рафтовете в магазините ще се предлагат кисели краставички от Индия, печени чушки от Македония, компоти от Гърция и конфитюри от Египет".  Предупреждението е на Стойко Кировски - председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Пред БНР той отбеляза, че..

публикувано на 14.08.25 в 09:42